Het weeskind van Haamstede van Angelique van der Bijl

Genre: Thriller

Uitgever: Ellessy

2019

ISBN: 9789086603688

Dank aan uitgeverij Ellessy voor het recensie-exemplaar

Het verhaal

“We redden het wel samen.” Het zijn de woorden die haar moeder vroeger fluisterde als ze Isa in hun huis aan de Zeeuwse kust in haar armen klemde, het voorteken dat Isa weer dagen niet naar buiten mocht. Isa de Nooijer weet tot op de dag van vandaag nog steeds niet waarom haar moeder de buitenwereld vreest. Als geen ander begrijpt haar vriend, Willem Zuyderhout, dat talloze vragen haar ’s nachts wakker houden. Zijn vader beroofde Willems moeder en broertje dertig jaar geleden, op kerstavond, van het leven en pleegde daarna zelfmoord. Willem bleef als eenjarige alleen achter.

Als Isa voor het eerst in haar leven echt gelukkig is, wordt haar moeder vermoord. Ze duikt in het verleden en is verbijsterd als ze vermoedt dat Willems familie iets met de moord te maken heeft. Ze raakt meer en meer verstrikt in het machtsspel van de familie Zuyderhout, die er alles voor over heeft om het verleden te laten rusten…

Cover

Donker, eenvoudig. Een vrouw die ligt op het strand. Dood? Intrigerend. Het maakt nieuwsgierig.

Mijn mening

Met Nachtschade zette Angelique een debuut neer dat klonk als een klok. Zou ze dat met dit boek weten te evenaren?

Het verhaal speelt zich af in Zeeland. De watersnoodramp, de Deltawerken, het speelt allemaal een rol in deze ingewikkelde familiegeschiedenis.

De geschiedenis wordt weer actueel op het moment dat Isa aan haar moeder vertelt wie haar vriend is, met wie ze al geruime tijd samenwoont. Het is het startschot voor een zoektocht naar het verleden. Wat is er vroeger tussen de twee familie’s voorgevallen. En waarom moest haar moeder nu opeens dood, vermoord worden.

Het verhaal wordt afwisselend in het heden en het verleden verteld. Zo krijg je als lezer stukje bij beetje het hele verhaal te lezen. En toch verraste de ontknoping mij ergens. Het was niet heel onlogisch, maar ergens wilde ik niet geloven dat dit het verhaal was. Onvoorstelbaar wat mensen elkaar aan kunnen doen.

De zoektocht van Isa naar de waarheid is spannend. Ik hoopte ook dat ze te weten zou komen wat er precies gebeurd was, en vooral waarom.

Het is een verhaal over familie. Over hoe het kan werken in families. Wat er achter de schijn van de voordeur schuil kan gaan. En dat niets is was het lijkt.

Heeft Angelique haar debuut weten te evenaren? Minstens. Ik heb genoten van het boek, er zat genoeg spanning in en het plot was goed uitgewerkt. Absoluut een aanrader!

Mijn oordeel: GOED