De Meesterwerken volgens…Aline van Wijnen

Vandaag de Meesterwerken volgens Aline van Wijnen. Wat vindt deze feelgood-schrijfster mooi, wat heeft haar geraakt?


·         Wat is favoriete boek?

Dat is meteen een lastige. Niet omdat ik er geen een kan bedenken, maar omdat er gewoon zo veel boeken zijn die een indruk op mij hebben gemaakt. Het Rosie Project van Graeme Simsion bijvoorbeeld: ik heb zo hard gelachen om dat boek. Of Mijn verloren vrouw van Alyson Richman. Wat een indrukwekkend, pijnlijk realistisch verhaal. Sashenka van Simon Sebag Montefiore heeft dagenlang mijn gedachten bezig gehouden, zelfs toen het boek uit was dacht ik nog vaak terug aan het verhaal. En wat te denken aan De Drie Musketiers! Dat was een van de boeken die mijn liefde voor het lezen heeft aangewakkerd.

·         Wat is favoriete film?

Ik ben geen filmkenner. Geen tijd en geduld om naar een film te kijken, bovendien lees ik veel liever een boek. Maar er zijn zeker films die mij zijn bijgebleven. Intouchables heb ik met veel plezier gekeken en ook No Reservations. Twee totaal verschillende films, maar allebei helemaal mijn smaak. O, en Julia en Julia, ook al een kookfilm. Die heb ik wel 3 keer gezien en ik zou het zo weer doen. Ik hou van eten en wijn, dat mag duidelijk zijn, haha.

·         Wat is favoriete muziek?

Pianomuziek! De nocturnes van Chopin zijn echt mijn all times favorite. Daar wordt ik rustig en blij van. Maar ik kan ook genieten van moderne populaire liedjes, die inspireren mij vaak voor bepaalde scènes in mijn boeken. Zo staat bijvoorbeeld een stukje van songtekst van Simon Webbe voor in Bestemming geluk omdat dat liedje op een gegeven moment in mijn leven heel belangrijk voor me was.

·         Wat is favoriete kunst?

 Zo, hier ga ik even voor zitten. Ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd en een scriptie geschreven over de Italiaanse Renaissance. Kunst uit die periode vind ik nog steeds geweldig. Later heb ik me verdiept in het impressionisme. Claude Monet en Berthe Morisot zijn mijn favoriete kunstenaars uit die stroming, al vind ik de werken van Eduard Manet ook heel goed. En dan noem ik nog maar een paar namen. Elke keer als we in Parijs zijn, gaan we naar Musée D’Orsay waar de schilderijen van deze kunstenaars te bewonderen zijn. De boekenkast thuis staat vol met boeken over kunst, ik hoop ooit weer genoeg tijd hebben om me erin te verdiepen.