De laatste halte van Wendy Brokers

Genre: Young Adult

Uitgever: Best of YA ( van Goor )

2018

ISBN: 9789000364169

Het verhaal

Jonas, Loïs, Naima en Ralph gaan met hun havo 4-klassen op werkweek naar Londen. Ze hebben tot nu toe eigenlijk nooit zoveel met elkaar te maken gehad. Loïs heeft stiekem een oogje op Jonas, maar ziet geen reden om hem dat te vertellen. Ralph heeft het juist niet zo op Naima en blijft het liefst bij haar uit de buurt. Als de vier in hetzelfde groepje worden ingedeeld, móéten ze elkaar wel beter leren kennen. Terwijl ze Londen doorkruisen van de ene naar de andere bezienswaardigheid, ontstaat er een bijzondere vriendschap. Maar wanneer ze op de metro wachten gebeurt er iets wat niemand ooit had kunnen voorzien. Ze moeten zichzelf in veiligheid zien te brengen, terwijl de straten van Londen een terroristisch toneel zijn geworden.

Cover

Een metrotrein die met snelheid langs een perron raast. Het perron is leeg. In combinatie met de titel maakt de cover wel nieuwsgierig.

Mijn mening

Op reis met school. Ik denk dat de meesten van ons dat ook wel hebben meegemaakt. Mijn reis was naar Praag, in 1991. Een totaal andere tijd, totaal andere wereld bijna. Dit was vlak na de revoluties in Oost-Europa. Ook spannend, maar niet eng. Tegenwoordig leven we in een tijd van aanslagen.

De jongeren in dit boek gaan op reis naar Londen. Waar ze de bekende dingen moeten bezoeken en opdrachten moeten maken. Ze mogen zelf de groepjes niet samenstellen, dat heeft de school al gedaan. Jonas, Loïs, Naima en Ralph komen samen in zo’n groepje. Vier jongeren die elkaar eigenlijk niet kennen en het met elkaar moeten rooien. Tijdens het struinen door de stad ontstaat er al een vriendschap. En als ze midden in een aanslag terecht komen is deze vriendschap voor altijd. Ondanks hun verschillen in achtergrond.

De aanslagen zijn afschuwelijk en koelbloedig. En 1 van de tieners blijkt er nauwer bij betrokken dan voor mogelijk werd gehouden.

Het is een verhaal over vriendschap, omgaan met heftige gebeurtenissen, overleven, maar ook loyaliteit naar familie toe.

Ik heb het boek ademloos zitten lezen, wat een boek heb je geschreven Wendy! Ik zal het boek ook zeker aanraden bij de young adults in mijn omgeving.

Mijn oordeel: ADEMBENEMEND