#Blogtour: Winteruren van Filip Bastien

Genre: Roman

Uitgever: Hamley Books

2020

ISBN: 9789463967051

Dank je wel Hamley Books voor het recensie-exemplaar

Het verhaal

Richard, een man die zijn vader in de Eerste Wereldoorlog verloor, ontvangt een postkaart van zijn jeugdliefde Josephine. Ze wil hem nog een laatste keer ontmoeten. Net op dat moment ligt zijn vrouw Anna-Maria op sterven.

Door de ogen van Richard maakt de lezer de grote gebeurtenissen van de twintigste eeuw mee: beide wereldoorlogen, de Koude Oorlog, de wereldexpositie in Brussel en de val van de Berlijnse Muur.

Cover

Okergeel. Een zakhorloge en een veld met klaprozen. Mooi, nostalgisch. Spreekt mij zeer aan.

Wat ook niet onvermeld mag blijven is het binnenwerk. Hamley Books besteedt daar volgens mij veel tijd en zorg aan. Nu zijn er bijvoorbeeld, toepasselijke, foto’s toegevoegd. In dit boek werkt het, maar ik kan mij voorstellen dat dit niet altijd het geval zal zijn.

Mijn mening

Waar te beginnen?

Wat een prachtig en bijzonder boek. Wat een prachtige, bijna poëtische taal. De brief van de vader van Richard, vanuit de loopgraven, is wat mij betreft een hoogtepunt van deze mooie taal. 

Het verhaal is bijzonder. Je springt heen en weer in de geschiedenis, waarin de jaarwisseling van 1989/ 1990 de basis is.

Je wordt meegnomen naar de Eerste Wereldoorlog, het Interbellum, de Tweede Wereldoorlog, de Wereldtentoonstelling in Brussel en het vallen van het IJzeren gordijn. In het decor van deze gebeurtenissen leef je mee met Richard. Een man die zijn leven lang heen en weer wordt geslingerd tussen twee vrouwen.

Het boek heeft in 2018 de Indie Award gewonnen voor “Meest memorabele personage” en daar kan ik mij absoluut in vinden. Richard is een personage dat je lang bij zult blijven.

Ik ben een beetje stil van het boek, zo heb ik ervan genoten, met Richard meegeleefd, in mijn hart gesloten. Het zelden dat ik zo’n prachtig boek tegenkom. Mijn oordeel: INDRUKWEKKEND