Bloemen voor mijn dochter van Sarah Jio

Genre: Roman

Uitgever: De Boekerij

2019

ISBN: 9789022587287

Dank je wel uitgeverij De Boekerij voor het recensie-exemplaar

Het verhaal

Twee vrouwen zijn met elkaar verbonden door de oorlog, de stad Parijs, een mysterieuze stapel liefdesbrieven en door de tijd.

Een vrouw komt bij in het ziekenhuis, ze is in de war en lijdt aan geheugenverlies. Ze krijgt te horen dat ze Caroline heet en al jaren een eenzaam en teruggetrokken leven leidt in een appartement aan de Seine. Verder is het enige houvast dat ze heeft wat vage flarden van herinneringen aan een man en een jong kind, en Caroline probeert uit alle macht haar verleden terug te krijgen.

Als Caroline naar huis mag, vindt ze daar in een kast een stapel brieven van ene Celine, een jonge weduwe die in de Tweede Wereldoorlog met haar vader en dochter in hetzelfde appartement woonde en die werkte in een bloemenwinkel. Geschokt leest ze over de nazicommandant die Celine chanteerde met haar Joodse afkomst en haar dwong zijn minnares te worden. Over de afschuwelijke dingen die Celine moest doen om haar innig geliefde dochter te beschermen. Naarmate Caroline verder leest, komen er steeds meer herinneringen boven, en langzamerhand realiseert Caroline zich hoe sterk de overeenkomsten tussen haar en Celine zijn.

Cover

Een vrouw en een meisje die van ons weglopen. De vrouw heeft een koffer in de hand en het meisje kijkt om en heeft ook een cover vast. Ik vind het wel een mooie en eenvoudige cover. Je vraagt je af naar wie het meisje omkijkt en waar ze naar op weg zijn.

Mijn mening

Poeh! Wat een boek zeg. Eentje die je na het lezen echt even moet laten bezinken. Het verhaal in het heden is vooral verdrietig. Het verhaal in de Tweede Wereldoorlog is heftig, soms misselijkmakend, maar ook hoopvol.

Op de cover staat de aanbeveling “voor de lezers van Haar naam was Sarah”, en dat klopt zeker. Op momenten deed het boek mij erg aan Haar naam was Sarah denken. Zonder dat het voelde als een goedkope rip-off.

Caroline is een sympathieke dame die een moeilijke periode achter de rug heeft. Ze merkt dit, na haar ongeluk, vooral aan hoe voorzichtig mensen haar benaderen. Ze schrikt daar van, maar kan zich daar niks van herinneren. Ook blijkt ze een ongelofelijk talent voor schilderen te hebben. Een talent dat haar uiteindelijk helpt.

Celine is een eigenzinnige vrouw gevangen in de oorlog. Ze probeert met haar vader en dochter zo onopvallend mogelijk te leven. Ook omdat ze voor een deel Joods zijn en hopen dat dit niet bekend zal worden. Watvolgt is een verontrustend verhaal over de verschrikkingen die de Duitsers op hun geweten hebben.

Het is een boek dat je bij de strot grijpt en je wil blijven lezen. Maar waar je ook geen afscheid van wil nemen. Het liefste was ik in het boek blijven wonen. Mijn oordeel: GOED