Hou me vast zoals ik was van Gaby Rasters

Genre: Roman

Uitgever: De Boekerij

2019

ISBN: 9789022587324

Dank je wel uitgeverij De Boekerij voor het recensie-exemplaar

Het verhaal

De vrolijke Jasmijn staat midden in het leven, net als haar zes vriendinnen. Ze delen lief, leed en de grote vragen met elkaar. Carrière, mannen, kinderwens: alles kan besproken worden bij een lekker taartje of een groot glas witte wijn. Geen van hen wil echt volwassen worden, maar als Jasmijn slecht nieuws krijgt, komt alles in een heel ander licht te staan: ze heeft borstkanker.

Na een borstamputatie en chemo probeert Jasmijn het leven weer op te pakken, maar haar oude energie lijkt ze maar niet terug te vinden. Gelukkig heeft ze veel steun aan haar vriendinnen, die ze via appjes op de hoogte houdt, met wie ze taartjes eet wanneer de controles goed zijn, en die de bruiloft met haar geliefde Ralf tot een extra bijzondere, intense dag maken. Maar net als ze zich veilig begint te wanen, vier jaar na de eerste diagnose, ontploft er een bom in haar leven. Ze is opnieuw ziek, en dit keer is er weinig reden tot optimisme.

Cover

Lichtblauw met vergeet-me-nietjes. En een enkele margriet. Mooi. Vol betekenis.

Mijn mening

Hoe schrijf je een oordeel over een boek dat je zo heeft weten te raken? Hoe schrijf je een oordeel over een boek dat een monument is voor de overleden vriendin van de schrijfster? Ik kan dat niet, dat zou alles wat het boek is teniet doen.

Ik denk dat iedereen wel iemand kent die overleden is aan kanker. Ik heb 2 vriendinnen verloren aan borstkanker. Dat gegeven maakt al dat ik het boek niet kon lezen zonder aan deze meiden te denken.

Ondanks het zware onderwerp, is het geen zwaar beladen boek. Er zit veel humor in. Jasmijn is dan ook iemand die geniet van het leven en er alles uit probeert te halen. Iemand die kan genieten van taartjes eten met vriendinnen. Van het samenzijn met vriendinnen. Het samenzijn met haar grote liefde. De liefde van haar ouders.

Het is geen boek met valse sentimenten, maar eerder een ode aan vriendschap. Aan de liefde. Aan het leven.

Nee, ik heb het niet droog gehouden tijdens het lezen. En dat geeft niet. 

Soms heb je een boek waar je geen waardering aan wilt hangen. Dit is zo’n boek.