Verloren vrouw van Charles den Tex

Genre: Thriller

Uitgever: HarperCollins

2019

ISBN: 9789402704174

Dank je wel HarperCollins voor het recensie-exemplaar

Het verhaal

Een jonge vrouw wordt in het holst van de nacht gewond op straat aangetroffen. De man die haar vindt, besluit haar niet naar een ziekenhuis te brengen maar bij hem thuis tot rust te laten komen. Als de vrouw weer bijkomt, blijkt ze aan geheugenverlies te lijden: ze weet niet waar ze is of wie ze is. Aanknopingspunten om haar verleden te achterhalen lijken er niet te zijn, en als ze zelf op zoek gaat, blijkt dat ze wordt gezocht. Met geweld. Beetje bij beetje komen haar herinneringen terug, herinneringen die soms zo pijnlijk zijn dat ze zichzelf ertegen moet verdedigen. Van willoze prooi verandert ze in een meedogenloze jager. Wie is ze? Is ze iemand die ze liever niet wil zijn?

Cover

Donker. Een vrouwengezicht opgebouwd uit blokken. De naam van de auteur en titel nemen de helft van de cover in beslag. Mooi detail: de letters lijken er bovenop te liggen. Het is wel een spannende cover die vragen oproept.

Mijn mening

Ik moet tot mijn schaamte bekennen dat dit het eerste boek is dat ik van Charles den Tex lees. De hype rond Bellicher is helemaal langs mij heen gegaan. Voordeel hiervan is dat ik helemaal blanco aan het boek kon beginnen, ik had geen verwachtingen waar aan voldaan moest worden.

Ik vond het een verontrustend boek. Met elementen waarvan ik toch diep in mijn hart hoop dat het geen werkelijkheid gaat worden. Ik weet dat de technologie vooruit gaat, maar ik hoop dat er toch ook grenzen aan zijn. En dat mensen die op tijd in het oog houden. Voor mij is dat ook de kern van het verhaal. Verder willen met de technologische mogelijkheden, maar ook tot de conclusie durven komen dat je te ver bent gegaan. Met alle gevolgen van dien.

Er lopen verschillende draadjes door het verhaal die allemaal bij hetzelfde uitkomen. De verloren vrouw. Mensen die haar kwaad willen doen, maar ook mensen die haar willen beschermen. En de confrontaties die dat oplevert.

Leuk bijpersonage vind ik Deef, die viel mij echt op. Omdat hij eigenlijk niet in die wereld lijkt te passen.

Er vallen genoeg doden. En niet alleen aan de “foute” kant. Dat maakt het verhaal zeker geloofwaardiger.

Ik ben geen voorstander van wapens, noem mij zelfs maar een pacifist, maar de gebruikte wapens in het boek zijn functioneel en zeker geen overdaad. Er wordt ook gebruik gemaakt van het ouderwetse handwerk. Mooie afwisseling.

Het boek heeft mij verrast en verontrust. Ik zal zeker nog eens een boek van deze schrijver oppakken. Mijn oordeel: GOED