De Ketting van Adrian McKinty

Genre: Thriller

Uitgever: De Boekerij

2019

ISBN: 9789022587898

Dank je wel uitgeverij De Boekerij voor het recensie-exemplaar

Het verhaal

Het is een ochtend als alle andere. Rachel Klein zet haar dochter af bij de bushalte en begint aan haar dag. Maar een telefoontje van een onbekend nummer verandert alles. De beller vertelt Rachel dat haar dochter vastgebonden en gekneveld op de achterbank van zijn auto ligt. Als ze haar ooit weer wil zien, moet ze losgeld betalen en een ander kind ontvoeren. Dit is geen gewone kidnapping: de beller is zelf een moeder wier zoon is ontvoerd en als Rachel niet doet wat haar wordt gezegd, zullen beide kinderen sterven.

Rachel maakt nu deel uit van De Ketting, een oneindig en ingenieus plan dat ouders verandert in criminelen – en iemand heel rijk maakt. De regels zijn eenvoudig, de morele keuzes onmogelijk: vind snel geld, zoek een eigen slachtoffer en bega een vreselijke daad waarvan je 24 uur geleden nog dacht dat je er nooit toe in staat zou zijn. De genieën achter De Ketting weten dat ouders alles voor hun kinderen overhebben. Wat ze niet weten is dat zelfs de sterkste ketting maar zoveel druk kan verdragen… tot hij breekt.

Cover

Zwart. Titel in rode letters en een witte schommel. Ik vind het een onheilspellende cover, wat dus goed past bij een thriller. In de winkel zou ik hem zeker oppakken.

Mijn mening

Wat een heftig boek! Maar ook wel wat onrealistisch. 

Dat je als ouder alles doet om je kind levend en wel terug te krijgen lijkt mij vanzelfsprekend. Maar dat er nergens ingegrepen wordt, dat er niemand naar de politie gaat. Dat lijkt mij niet realistisch. Want elke ketting is zo sterk als de zwakste schakel, en die zwakke schakel is er altijd, zonder uitzondering.

Dat gezegd hebbende: het is wel een spannend verhaal en een verhaal dat je niet zomaar loslaat of naast je neerlegt. Of je wil of niet, het onderwerp raakt je.

Moeder Rachel is een sterke vrouw die vecht als een leeuwin voor haar dochter en die daarbij niet schroomt om over lijken te gaan, waar nodig.

Het principe achter de ketting is even simpel als ingenieus. En speelt goed in op de gevoelens van mensen. Het gevoel van angst. En het beschermen van wat belangrijk is. Maar het is ook behoorlijk ziek.

Stukje bij beetje geeft de schrijver informatie over de mensen achter de ketting. Totdat het geen verrassing meer is dat ze op een bepaalde plek ook aanwezig zijn. Maar dan volgt ook direct de ontknoping, die niet zonder slag of stoot verloopt en die nagelbijtend spannend is.

De geloofwaardigheid is dus wat dubieus, maar de spanning maakt heel veel goed. Daarom is mijn oordeel: GOED