De Meesterwerken volgens…Gaby Rasters

Vandaag is Gaby Rasters te gast bij Koffietijd om over haar boek Hou me vast zoals ik was te praten. Een mooie aanleiding om haar naar haar Meesterwerken te vragen.

Boek

Tuesdays with Morrie.

Een dun boekje met alle levenslessen erin die je nodig hebt. Ik kreeg het boekje van een goede vriend op een moment in mijn leven dat ik dit boek nodig had… Gewoon mooi, puur en kwetsbaar.

En daarnaast hou ik van heel veel boeken, maar heb ik te weinig tijd om te lezen. Het onzichtbare licht van Evert Hartman komt bijna altijd meteen bij mij op wanneer ik denk aan een mooi boek. Gelezen in mijn kindertijd, maar altijd bij gebleven. Ik vind overigens bijna alle boeken van mijn uitgeverij Boekerij mooi (feelgoods en romans!). Ik ben ook knettertrots dat hun mooie logo ook op mijn boek staat!

Muziek:

Te moeilijk deze vraag. Ik luister amper naar de radio en ben niet up-to-date. Ik vind muziek echt mooi, maar ik heb geen geduld om te luisteren…ook al kan de juiste muziek mij echt enorm raken. Ik ben zelf a-muzikaal maar zing graag (maar dat mag ik thuis niet van mijn kinderen). Wanneer ik nu een liedje moet noemen zou dat van de 4 non blondes zijn: what’s going on. Waarom? Dit zong ik altijd mee in de kroeg, toen ik nog jong was . De pianomuziek van Einaudi vind ik trouwens magisch.

Film

Er zijn twee films die me geraakt hebben. Meer dan andere films dit gedaan hebben. Nu moet ik erbij vertellen dat ik bij elke film wel kan huilen wanneer er maar iets emotioneels in voorkomt. En dat ik bij een film met maar een beetje een eng muziekje ik al achter mijn kussen duik. Twee films dus die me hebben geraakt:

Legends of the fall:

Deze keek ik op een donderdagochtend thuis bij mijn beste vriendin.. Thee, iets lekkers erbij, dekentjes op de bank en we konden gewoon geen adem meer krijgen, zo intens was deze film. Ik heb hem nooit meer teruggekeken want ik wil het gevoel van toen vast blijven houden. Mega drama film en uiteindelijk een vrouw die twee broers uit elkaar drijft. De quotes en de stiltes in de film vond ik erg mooi.

Bridges of Madison County: de film, het boek, de musical: PRACHTIG!!!!

Deze film vind ik echt prachtig! Wederom drama ten top. Inspiratiebron voor mijn allereerste trilogie: Follow / Like / Share.

Acteertalent van Meryl Streep: wauw, wauw, wauw.

Kunst

Kunst zit in alles en je moet het kunnen en willen zien. Kunst is datgene wat mij ontroert. Net liep ik naar buiten en ik zag een herfstblad op de stoep liggen en ik vond het prachtig. Ik wilde het eigenlijk oprapen, maar ik had mijn handen al vol. Het blad is nu denk ik weggewaaid..

Laat mij niet door een museum lopen, geen geduld voor! Al was ik in Londen bij een tentoonstelling en daar werd ik ook geraakt door een prachtige expositie, vraag me niet meer hoe het heet. Op de middelbare school was kunstgeschiedenis overigens wel mijn lievelingsvak en daar haalde ik echt standaard een 9 of een 10. Als ik terug die tijd in duik en echt een kunststroming zou moeten aanduiden dan hou ik enorm van het impressionisme. Breekbare kleuren. Kunstenaars Renoir en Manet zijn dan mijn favorieten. Voor mij is kunst ook de reclame rondom een parfum merk, echt boeiend om te zien hoe de reclamemakers een parfum vermarkten met soms bijna bioscoopachtige spotjes. Maar kunst is overal en de kunst van het kijken is een gave die je moet omarmen!

De knutstelwerken van mijn kinderen weten mij altijd te raken en te verbazen. Ik gooi daarom ook niks weg en kijk er altijd met ‘ooooooh’s’ en ‘aaaaaaaah’s’ naar terug.