De Meesterwerken volgens…Sanne Hillemans

Dit weekend verschijnt van Sanne Hillemans het boek De actrice in mij, een New Adult. Een goed moment om haar naar haar Meesterwerken te vragen.

Boek

Ik lees zoveel boeken en van elk boek neem ik iets mee. De enige die ik hier kan bedenken om te noemen als meesterwerk is Big Magic, van Elizabeth Gilbert. Dit is een boek waarbij ik op elke pagina weer wijze dingen las, waar meer lessen in stonden dan ik in me op kan nemen en waardoor ik tot een realisatie ben gekomen die mijn mindset over schrijven volledig veranderde.

Elizabeth Gilbert leerde me dat je geen kunst moet maken (boeken moet schrijven, in mijn geval) om daarmee uiteindelijk te verdienen, om jezelf ermee te kunnen onderhouden. Dat is oneerlijke druk op zoiets creatiefs. Je moet zelf je kunst onderhouden, niet andersom.

Film

Ik ben gek op films en heb erg veel moeite om er hier maar één te kiezen. Het liefst zou ik een lijst van minstens tien films maken, maar ik hou het bij twee die ik al meermaals heb gezien.

Safe Haven is een fantastische film. Alleen al de sfeer in de hele film zorgt ervoor dat je in het beeldscherm wilt kruipen om er ook te zijn. Daarnaast heeft het verhaal álles. Spanning, liefde, humor, familie, drama… Noem het op, het zit erin.

De andere film is Remember me. Niet alleen omdat Robert Pattinson erin zit, maar het werkt de film ook niet tegen. In deze film waardeer ik niet alleen de hoofdpersonen, maar vooral alle bijpersonages. Stuk voor stuk goed uitgewerkt en uniek. De quote die in het begin genoemd wordt geeft me nog steeds kippenvel.

“Ghandi once said: Everything you do in life will be insignificant. But it’s very important that you do it.”

Muziek

O, hoe kan ik kiezen! Ik ben echt een muziekfanaat en luister het heel vaak, ga erg regelmatig naar concerten en laat me er constant door inspireren om te schrijven. Maar twee springen er op dit moment voor me uit.

Bastille – van onder andere Pompeii, maar er zijn veel nummers die ik nog mooier vind. Niet alleen heb ik ze al drie keer live gezien (en ze zijn fantastisch live), het nummer Fake it was de grote inspiratie voor mijn boek Ave Cesaria.

Mijn andere favoriet is Dean Lewis. Ook al heb ik hem pas recent ontdekt, vanaf de eerste noten was ik verkocht en toen zijn eerste album eindelijk uit was, heb ik het non stop gedraaid. Veelzeggende teksten, fijne stem en goede melodie.

Kunst

Hier moest ik lang over nadenken. Ik denk namelijk altijd dat ik niet van kunst houd, omdat ik niet graag door musea loop om honderden schilderijen te bekijken van mensen uit een andere tijd. Maar toen keek ik door mijn kamer en zag ik het perfecte antwoord op deze vraag in mijn eigen kast staan.

Dit houten beeldje van een aap heb ik gekocht op Bali, toen ik een half jaar in Indonesië woonde. Het sprak me aan om zoveel verschillende redenen, maar een paar daarvan zijn het feit dat ik dol ben op boeken en op schrijven, dat ik voor het beeldje heb onderhandeld in het Indonesisch en daardoor een goede deal kreeg en dat hij naar zijn brein wijst, wat mij doet denken aan mijn “monkeymind”. Oftewel, dat mijn gedachten vaak van hot naar her gaan, in plaats van de innerlijke rust die ook mogelijk is. O, en omdat zoiets moois maken uit hout gewoon ontzettend knap is!