Stof van Joanne Carlton

Genre: Thriller

Uitgever: Hamley Books

2019

ISBN: 9789463886017

Ik heb dit boek in het Engels gelezen. Nu is de blogtour bezig voor de Nederlandse versie. Een mooi moment om mijn recensie in het Nederlands te delen.

Het verhaal
Als je hele wereld opgaat in stof, wil jij dan nog achterblijven? Simon James is een gelukkig man. Hij heeft een mooie baan, een prachtig gezin en geniet van het leven. Tot een giftige stofwolk de wereld verwoest en hij alles verliest. Drie weken en ettelijke miljoenen doden later is het einde nabij. Er bestaan geen mirakels om de overlevenden te redden. Op de laatste dag van zijn bestaan krijgt Simon het ultieme dilemma voorgeschoteld: wil hij overleven aan de zijde van een onbekende vrouw in een verwoeste wereld, om zo het voortbestaan van de mensheid te garanderen? Of wil hij zijn leven vandaag beëindigen na het verlies van zijn vrouw en zoon? Maar … krijgt hij nog wel de keuze? 

Cover

Een stoere man die wat somber voor zich uitkijkt. Aan de zijkant een stofwolk. Ik vind het mooi. 

Wat ook niet onbenoemd mag blijven is het binnenwerk. Bij sommige hoofdstukken zijn toepasselijke tekeningen gemaakt. Eenvoudig, niet storend en eigenlijk best mooi.

Mijn mening

Het is mijn eerste dystopische roman. Het genre heeft mij nooit zo getrokken. Had ik daar gelijk in?

Nee, zeer zeker niet. Nadat ik de achterflap had gelezen was ik nog niet heel enthousiast. Maar na het eerste hoofdstuk was ik al verkocht.

Het boek gaat over de grote vragen in het leven. Over familie, over rouw en doorgaan ondanks alles.

Het verhaal wordt zowel in het heden als in het verleden verteld. Het is duidelijk waar je bent omdat de hoofdstukken in het verleden dit aan het begin vermelden.

Het boek speelt zich af binnen 24 uur, afgezien aan het eind als het een sprong maakt in de toekomst. In die dag gebeurt er een hoop, Simon komt terecht in een achtbaan van emoties en twijfel. Twijfel of hij het zal opgeven, of dat hij blijft vechten, zoals hij aan zijn stervende vrouw heeft beloofd.

Ik zou niet weten wat ik zelf in deze situatie zou doen. Het voelt fout om door te gaan . Maar wat dan? De dood kiezen is niet makkelijk.

Het boek gaat over “big brother is watching you”. En hoe ver kun je gaan tot het fout loopt.Hoeveel macht mag en kan je de overheid geven? En wat is democratie?

Je gaat nadenken over de huidige samenleving.Over wat je allemaal deelt en vooral ook met wie. En hoeveel weet je nou echt over dat delen, hoeveel wordt er opgeslagen, zonder dat we er ook maar iets van weten. Het gaat over de macht van hen die we gekozen hebben. En dat wij, het gepeupel, geen kans hebben op controle over ons eigen leven.

Het boek eindigt met een grote plottwist. Eentje die me verraste, maar die aan de andere kant ook zo logisch was dat het me eigenlijk verbaasde dat ik het niet zelf had bedacht. Ik hou er van! Mijn oordeel: GOED