Genadeschot van Felix Weber

Genre: Literaire Thriller

Uitgever: De Boekerij

2018

ISBN: 9789022583807

Dank je wel uitgeverij De Boekerij voor het recensie-exemplaar

Verhaal

Gedreven door een zucht naar avontuur meldt Eden Lumas zich bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog aan als vrijwilliger bij de Waffen-SS. Hij trekt met het Duitse leger op naar Rusland, om daar aan het Oostfront te ontdekken dat hij terecht is gekomen in een meedogenloze vernietigingsoorlog. Als hij betrokken wordt bij de uitroeiing van de Joden raakt hij in gewetensnood. In zijn poging een Joodse vrouw en haar baby te redden, wordt hij ontdekt, terechtgesteld en voor dood achtergelaten. Hij bezwijkt echter niet aan zijn verwondingen en vanaf dat moment staat zijn leven in het teken van de jacht op Julius Liedtke, de SS’er die verantwoordelijk was voor Lumas’ executie. Nadat hij talloze ontberingen heeft doorstaan komt hij aan in Berlijn, maar daar loopt het spoor dood.

Na de oorlog weet Lumas te ontsnappen naar Zuid-Amerika, waar het Argentinië van Juan en Eva Perón vele gevluchte nazi’s een veilig onderkomen biedt. Als hij de invalide Sophie Denrée ontmoet, hoopt hij met haar een nieuw leven op te bouwen. Maar al snel wordt hij ingehaald door zijn verleden en raakt hij betrokken bij de strijd op leven en dood tussen gevluchte nazi’s en overlevende Joodse wrekers. 

Cover

Bruintinten.Een eenzaam figuur op een lege vlakte ( woestijn? ) Twee wegvliegende vogels. Verder heel desolaat. Niet een cover waar je vrolijk van wordt, maar die wel je nieuwsgierigheid prikkelt.

Mijn mening

Een ding is duidelijk na het lezen van dit boek: je hebt geen idee meer wat goed en wat fout is. Wie goed en wie fout is. Voor alle kanten is iets ter verdediging te zeggen.

Je beleeft het verhaal vanuit het perspectief van Eden Lumas, een Nederlander die aan de kant van de Duitsers heeft gevochten. Maakt dat hem een slecht mens? Nee, tenminste, na het lezen van dit boek kan ik dit niet meer zo zwart-wit zien. Ja hij was een nazi, maar hij is ook een mens van vlees en bloed.

En dan de Joodse mensen in het verhaal. Zijn zij automatisch de “goeden”? Ook dat durf ik na dit boek niet meer zo zwart-wit te beweren. Want ook daar gebeuren nare en slechte dingen.

Het boek is doordrenkt met historische figuren. Uiteraard uit de Tweede Wereldoorlog. Maar bijvoorbeeld ook Eva Peron, en in veel mindere mate haar man Juan, al komt ook hij voorbij.

Ik heb het boek lang laten liggen. Altijd was er weer een reden om een ander boek te pakken. Maar dit is onterecht. Het is een boek dat je meesleurt en je bij je keel grijpt en niet meer loslaat tot het uit is. Mijn oordeel: GOED