De vergeten kamer van Ann Mah

Genre: Roman

Uitgever: De Boekerij

2019

ISBN: 9789022583661

Dank je wel uitgeverij De Boekerij voor het recensie-exemplaar

Het verhaal

Kate, een jonge Amerikaanse vrouw, studeert voor haar sommeliersdiploma. Ze gaat op bezoek bij de wijngaard van haar familie in Frankrijk om haar kennis van de lokale bourgogne nog wat aan te scherpen. Wanneer ze haar neef helpt bij het opruimen van de enorme wijnkelder, ontdekt ze een geheime schuilplaats uit de Tweede Wereldoorlog, en vindt ze een stapel oude verzetspamfletten en een grote voorraad waardevolle wijnen.

Geïntrigeerd begint ze te graven in haar familiegeschiedenis. Dan ontrafelt zich een verhaal dat al zestig jaar in de doofpot is gestopt: over een tienermeisje dat de bezetting probeerde te overleven zonder haar morele overtuigingen overboord te zetten. Heeft haar vooraanstaande familie, groot geworden in de wijnhandel, zich in de oorlog misschien niet zo goed gedragen als zij altijd dacht?

Cover

Somber, een lezend meisje in geruite jurk bij kaarslicht. Leuk detail: het ruitpatroon komt aan de binnenkant van de cover terug.

Ik weet niet of ik het boek zou oppakken in de winkel, daarvoor straalt hij te veel somberheid uit.

Mijn mening

Het verhaal speelt zich zowel in het heden als tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Een gevoelig onderwerp binnen de oudere generatie van de familie. Beter gezegd: het is een schandvlek.

Door middel van dagboekfragmenten van Helene, het tienermeisje leer je haar verhaal kennen. En daarmee ook de waarheid.

De delen in de oorlog zijn bij vlagen spannend, vooral onderhuids, wat in mijn ogen vaak de beste spanning is. Het verhaal is geloofwaardig en triest.

In het verhaal van het heden leer je en passant ook nog iets over het reilen en zeilen op een wijngaard. Leuk detail. Al heb ik zelf niet zo heel veel met wijn, behalve dat ik soms wel een glaasje wegtik.

De twee vriendinnen Heather en Kate zijn duidelijk de hoofdpersonen. Zij geven vorm aan de zoektocht. 

De rest van het verhaal is boeiend. Eenmaal begonnen is het boek moeilijk weg te leggen, je wilt alleen maar meer, meer, meer….!

Interessant boek dat het lezen zeker waard is! Mijn oordeel: GOED