De Offers van Jeroen Windmeijer

Genre: Thriller

Uitgever: HarperCollins

2019

ISBN: 9789402703535

Vandaag verschijnt bij HarperCollins De Offers van Jeroen Windmeijer. Ik mocht het boek vast vooruit lezen. Dank daarvoor HarperCollins.

Het verhaal

In een gesloten gemeenschap in de buurt van het Boliviaanse

Titicacameer worden in korte tijd drie kinderen vermoord. Alles wijst erop dat ze op rituele wijze zijn omgebracht. De Nederlandse student Luc en zijn vriendin Nayra raken bij de zaak betrokken. Is de uitgestorven gewaande traditie van het kinderoffer nieuw leven ingeblazen? Wat waart er rond in de mistige toppen van de Andes?

In Latijns-Amerika is het christendom, dat de roomskatholieke conquistadores met zich meebrachten, diep verweven met de oorspronkelijke natuurgodsdienst. De indianen zien Moeder Aarde als een zorgzame moeder, die de mens overvloed schenkt. Offers zijn nodig om het evenwicht in stand te houden. Maar soms is wel een heel groot offer nodig…

Cover

Zandtinten. Een deel van een oude muur met een beeldhouwwerk. Een beetje dezelfde uitstraling als de boeken van Dan Brown, waar hij vaak mee wordt vergeleken. Mij spreekt het niet zo aan.

Mijn mening

Ik was best nieuwsgierig welke kant Jeroen op zou gaan na de Leiden-trilogie. Eerlijk gezegd kon ik mij bij het idee weinig voorstellen en het sprak mij niet zo heel erg aan. Maar wat had ik het fout! Hij heeft mij met dit boek positief weten te verrassen.

Ook met dit boek bewijst hij weer dat hij een gedegen kennis van de Bijbel heeft. Naadloos verweeft hij de Bijbelse verhalen met die van de geschiedenis van Bolivia en omringende landen. En hun geloven en gebruiken.

Het verhaal is verrassend en zeker ook spannend. Zeker richting het einde en de ontknoping zit de vaart er goed in.

De personages gaan gedurende het verhaal steeds meer leven. Luc en Nayra, maar ook de 3 priesters Maarten, Mauro en Oscar krijgen echt “body” in het verhaal. Je leert ze kennen, hun beweegredenen en hun onzekerheden. 

Jeroen bewijst met dit boek dat hij zich definitief heeft geschaard tussen de betere thrillerschrijvers van ons land. Met een geheel eigen stijl en genre. Chapeau! Mijn oordeel: GOED