Hoe kon dit gebeuren? Van Yelle Tieleman

Genre: Non-fictie

Uitgever: HarperCollins

2019

ISBN: 9789402702552

Dank je wel HarperCollins voor het recensie-exemplaar

Het verhaal

Op vrijdagavond 29 september 2017 gaat de 25-jarige Anne Faber uit Utrecht een rondje fietsen in de omgeving van Utrecht. Ze verdwijnt in de buurt van Den Dolder. De selfie die ze aan haar vriend stuurde blijkt haar laatste teken van leven. Na haar vermissing ontstaat een grote zoekactie die heel Nederland bezighoudt. Dertien dagen na haar verdwijning wordt haar lichaam op aanwijzing van verdachte Michael P. gevonden. Hij bekent Anne te hebben verkracht en vermoord en zonder zijn bekentenis was haar lichaam niet gevonden.

De lezers van Hoe kon dit gebeuren? duiken in het verleden van Michael P., leren hoe zijn jeugd leidde tot extreme gewelddadigheden en komen er achter wat er allemaal misging in de forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder. Wat zegt dat over dit soort klinieken? Hoe moet Nederland omgaan met tbs-weigeraars? En hoe kon dit gebeuren?

Cover

Eenvoudig, wit met een blauwgrijze veer in het midden. De titel in opvallend rode letters. Als een aanklacht op zich.

Mijn mening

Dit is het tweede boek dat ik over Anne Faber lees. Eerder las ik al het boek geschreven door haar oom.

Dit boek heeft, uiteraard, een andere invalshoek. In dit boek wordt een poging gedaan te achterhalen wat er zo vreselijk fout heeft kunnen gaan.

Doordat ik het andere boek ook al gelezen heb zijn de meeste feiten niet nieuw. Althans, de feiten rondom Anne. Over Michael P. kom je toch nog iets meer te weten. En daarmee worden er ook meteen meer vragen opgeroepen dan dat er beantwoord worden, bij mij tenminste. En het geeft weinig vertrouwen in de staat van onze rechtsstaat. En in onze regering: want ook zij zijn verantwoordelijk voor wat er gebeurd is. Dat blijkt maar weer eens extra als je dit boek leest.

Het is onvoorstelbaar wat Michael P. allemaal voor vrijheden had binnen de kliniek. Hij had, zo te lezen, net zo goed thuis kunnen wonen. Het had weinig verschil gemaakt.

Dit boek lees je niet om antwoorden te krijgen, sterker nog, er worden nog meer vragen opgeroepen. Toch is het wel een zinvol boek. Je krijgt, oh voyurisme!, een inkijkje in het doen en laten van een dader. Een dader die, nog steeds, een groot deel van Nederland bezig houdt. En hopelijk zal zorgen dat er wezenlijk iets zal veranderen in het rechtssysteem in Nederland! Mijn oordeel: GOED