Laatste adem van Robert Bryndza

Genre: Thriller

Uitgever: De Boekerij

2019

ISBN: 9789022585320

Dank je wel uitgeverij De Boekerij voor het recensie-exemplaar

Het verhaal

Hij is je perfecte date. Jij bent zijn volgende slachtoffer…

Als het gemartelde lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een vuilnisbak, haar nietsziende ogen puilend uit hun kassen en haar kleding druipend van het bloed, is detective Erika Foster als eerste ter plaatse. Het enige probleem: dit keer is het niet haar zaak.

Terwijl ze vecht om een plekje in het onderzoeksteam ontdekt Erika een verband tussen deze zaak en een onopgeloste moord van vier maanden eerder. Een jonge vrouw, op eenzelfde soort plek gedumpt, met vergelijkbare wonden: een fatale snee in haar dijbeenslagader. Dan wordt een andere vrouw ontvoerd terwijl ze op haar date wacht. Erika en haar team moeten haar vinden voor ze het volgende slachtoffer wordt.

Cover

In dezelfde stijl als de vorige covers. Herkenbaar dus. Een half vrouwengezicht in de modder/ vuil of iets in die richting. Het is wel een cover die past bij een thriller.

Mijn mening

Laatste adem is inmiddels het vierde deel in de Erika Fosterserie. Je leert Erika en haar collega’s nog beter kennen. Wat ik jammer vind is dat de scherpe randjes bij Erika aan het verdwijnen zijn. Juist de dingen die haar eigenzinnig maken worden milder. Terwijl ik dar scherpe, ruwe juist zo leuk vond bij haar. Maar daarmee heb ik wel meteen het grootste minpunt van het boek benoemd.

De kwaliteit van de verhalen wordt per boek, wat mij betreft, steeds beter. Het verhaal wordt van verschillende kanten verteld. Ook door de dader, met naam en toenaam. Daardoor is het voor de lezer geen verrassing wie de dader is. De spanning zit echt in het werk van Erika en haar team. En hoe ze stapje voor stapje dichter bij de dader komen. Met een climax die je de adem doet inhouden.

Ik had dit keer, voor het eerst bij deze schrijver, niet het idee dat de plot voorspelbaar of zelfs bekend was. Ook in die zin vind ik dit boek beter dan de vorigen.

Het verhaal laat ook duidelijk zien wat de gevaren van online daten en social media zijn. Hoe makkelijk je achter gegevens van anderen kunt komen, als je het echt zou willen. Ook goed om even bij stil te staan.

Ik hoop dat Bryndza de stijgende lijn weet vast te houden en dat het voorspelbare voorbij is. Ik kan in ieder geval niet wachten! Mijn oordeel: GOED