De Meesterwerken volgens…Esther Boek

Deze week De Meesterwerken volgens Esther Boek. Esther is bekend van haar boeken Geen kind meer en De perfecte moeder.

Boek


Alleen op de wereld van Hector Malot vind ik een Meesterwerk. Er zit zoveel in dit verhaal. Verdriet, liefde, eenzaamheid, vriendschap, hoop, verraad, onvoorwaardelijke trouw. Maar ook avontuur en zoeken naar je afkomst. Ik heb het meerdere keren gelezen als kind en het bleef me ontroeren. Een paar jaar geleden is het opnieuw uitgebracht en eigenlijk zou ik het weer moeten lezen, maar ben ook bang dat de magie die ik als kind voelde dan misschien wel verdwenen is.

Muziek


Ik heb heel weinig met muziek. Niet dat het me niets doet, maar ik kan nooit onthouden hoe al die nummers heten en door wie ze gezongen worden. Het interesseert me gewoon niet. De top 2000 en zo, ik heb er ook weinig mee. Terwijl ik wel altijd de radio aan heb staan in de auto en echt kan genieten van lekkere muziek terwijl ik aan het rijden ben. Dus dat is best tegenstrijdig. Maar laat me niet aan een muziekquiz meedoen want ik maak nul kans.
Ik heb wel een cd die me heel erg kan ontroeren en die ik nooit in de auto zal draaien want daar moet muziek lekker rammen. Voices from Heaven. En dan vooral Domine ad adiuvandum van Monteverdi. Dat is muziek die echt je hart raakt.

Film


Of het een Meesterwerk is? Dat weet ik niet. Maar de film die me erg geraakt heeft is Jagten. Jagten gaat over een gescheiden man, Lucas, die een nieuwe baan op een kleuterschool krijgt. Een vijfjarige kleuter beschuldigt hem van seksueel misbruik. Of beter, de volwassenen om haar heen zien in dat wat het meisje vertelt een aanwijzing dat zij is misbruikt door Lucas. Een ware hetze vol tunnelvisie volgt en we zien de grote gevolgen van deze onterechte beschuldiging voor Lucas en de mensen om hem heen.
Ook ikzelf heb in eenzelfde situatie gezeten toen mijn zoon onterecht beschuldigd, en veroordeeld, werd van seksueel misbruik. Daarom kan ik zeggen dat de emoties in deze film en de tunnelvisie waarin mensen schieten in een situatie als deze, goed passen bij de realiteit. Daarom is het voor mij een Meesterwerk.

Kunst

Officieel is het een monument maar ik vind het een kunstwerk; Palais Idéal du Cheval in Hauterives, Frankrijk, gebouwd door Ferdinand Cheval. In 1879 begon hij daarmee en 33 jaar later, in 1912, was het af.
Palais Idéal du Cheval heeft een bijzondere geschiedenis. Cheval was postbode en liep dus veel door de natuur en bezorgde ansichtkaarten en tijdschriften, die hij tijdens het bezorgen doorbladerde, van plekken waar hij nooit was geweest. In deze drie dingen vond hij zijn inspiratie voor zijn ideale paleis dat hij helemaal alleen bouwde van stenen die hij raapte tijdens zijn rondes, samen met leem, cement en gaas.
In het bouwwerk vind je verschillende monumenten, mythische wezens en dieren, een Hindoetempel, een Egyptisch graf, een middeleeuws kasteel, een Zwitsers chalet, een moskee en de Barbarentoren. Op de muren staan citaten en gedichten.
De man werkte ’s nachts bij een olielamp en in het dorp noemden ze hem de dorpsgek. Ik vind wat hij heeft neergezet geniaal.
Als je in de buurt bent, ga er zeker heen. Je zult je verwonderen en verbazen. Dit is met recht een Meesterwerk.