De Meesterwerken volgens…Lara Reims

Vandaag de Meesterwerken van Lara Reims die onlangs debuteerde met Upgrade bij Hamley Books.

Ik heb veel boeken lief, en een ervan kiezen zou de andere tekort doen. Ook omdat ik van veel genres houd. Mijn beste leeservaring op het gebied van jeugdboeken is Harry Potter. Niet in de laatste plaats vanwege het universum en de community eromheen. En omdat het zoveel kinderen aan het lezen heeft gebracht.

De meest indrukwekkende leeservaring toen ik volwassen werd is Misdaad en Straf van Dostojevski. Zelden greep een boek me zo aan. Daarna volgden, tijdens mijn studie Frans, de eindeloze scenes van Proust. En ook Murakami verdient een vermelding, Kafka on the beach bijvoorbeeld. Ik houd van de manier waarop hij met verschillende genres speelt en zo een wereld creëert waarin alles mogelijk is, in een hypnotiserende stijl. Tot slot, recenter: De Harpij van A.N. Ryst. Een ongelooflijk boek. Een ware geschiedenis van de mensheid, met alle mooie en ontluisterende kanten.

Wat muziek betreft: ik houd van veel en divers, van klassiek tot Stromae. Met een speciale plek voor Prince, wat heb ik daar vroeger van genoten. Ook Bowie vind ik fantastisch, zijn laatste plaat is een monumentale kippenvel ervaring. Verder Bach, de fuga’s vooral, Einstein on the beach van Philip Glass. Kortom: net zo divers als mijn boekenkast…

Voor de filmervaring die het meest indruk op me heeft gemaakt, kom ik bij E.T. (niet lachen). Het was de eerste film die ik in de bioscoop zag. Ik heb alle beelden nog op mijn netvlies staan. Die fiets die de lucht in ging, gaf me het gevoel dat er wel eens veel meer mogelijk zou kunnen zijn dan ik dacht. Later was er The Matrix, met een essentiële vraag die alleen maar relevanter lijkt te worden. En de prijs voor het beste verrassingseffect ooit gaat wat mij betreft naar The sixth sense.

En dan beeldende Kunst: als eerste komt Chagall naar boven drijven, vooral de kleurige, Bijbelse werken en de kerkramen in, om maar eens wat te noemen, Reims. Om in te verdrinken. Essentieel is voor mij dat er een gedachte achter zit, en dat het mooi is. Alleen een idee zonder mooie verbeelding raakt me minder. Ik wandel graag door een museum als door een bos, rustig, kijkend, mijmerend, dwalend door de hoofden van anderen.

3 reacties

Reacties zijn gesloten.