Het huis der spionnen van Daniel Silva

Genre: Thriller

Uitgever: HarperCollins

2018

ISBN: 9789402730708

Dank je wel uitgeverij HarperCollins voor het recensie-exemplaar

Het verhaal

Vier maanden na de dodelijkste aanslag op Amerikaans grondgebied sinds 9/11, is Londen het nieuwe doelwit van is. Een reeks bomaanslagen laat een spoor van vernieling achter. De terreuraanval was briljant gepland, maar toch is er één los eindje.

Kunstrestaurateur én meesterspion Gabriel Allon wordt op de zaak gezet. Hij vindt al snel een connectie met een terreurcel in Saint-Tropez, bij de flamboyante en schatrijke Jean-Luc Martel en zijn echtgenote Olivia Watson, een beeldschoon ex-topmodel. Zíj beweert niet te weten dat Martel zo rijk is geworden door drugshandel. Híj heeft zogenaamd niet door dat hij zaken doet met een man die het Westen wil verwoesten. Slaagt Gabriel Allon erin om via hen bij het brein achter de aanslagen te komen?

Cover


De Towerbridge met het reuzenrad ernaast. Een meneer van de achterkant gezien. Er hangt wel een waas van spanning op de cover. Het maakt mij wel nieuwsgierig.

Mijn mening

Dit is de tweede Gabriël Allon-thriller die ik lees. Eerder las ik al Het zwarte gif. En al kun je dit boek prima losstaand lezen, ik las het toch meer als een vervolg op Het zwarte gif. Vooral ook omdat er jacht gemaakt wordt op dezelfde terrorist: Saladin.

Als Londen getroffen wordt door terreuraanslagen is het voor Gabriël meteen duidelijk wie er achter moet zitten: Saladin. Het is de start van een ingewikkelde en gevaarlijke operatie om zo dicht mogelijk bij deze gevaarlijke man te komen.

Het onderwerp is en blijft actueel: terrorisme. Heel de wereld heeft er mee te maken. Veel mensen zijn er bang voor. Maar ook veel mensen zijn geïnteresseerd in de verhalen er omheen. Deze thriller speelt daar goed op in. Je krijgt een inkijkje van hoe het er bij de inlichtingendiensten aan toe zou kunnen gaan. Het wordt in ieder geval geloofwaardig beschreven. Waarschijnlijker is uiteraard dat de waarheid heel anders is. Maar het leest alsof het non-fictie is.

De schrijver heeft duidelijk veel research gedaan voor het boek, elk puzzelstukje past naadloos. Geinig detail voor “ons” Nederlanders: de moord op Theo van Gogh wordt ook in een alinea besproken. De feiten daarvan kloppen, voor zover ik dat kan beoordelen.

Het duurde even voordat ik echt in het verhaal zat, maar uiteindelijk kon ik niet meer stoppen met lezen en moest ik de afloop weten. Mijn oordeel: GOED.