Donker water van Robert Bryndza

Genre: Thriller

Uitgever: De Boekerij

2018

ISBN: 9789022585115

Dank aan uitgeverij De Boekerij voor het recensie-exemplaar

Het verhaal

Het lichaam onder water zinkt snel. Het zal vele jaren stil en ongestoord blijven liggen, maar op het land begint de nachtmerrie pas net.

Wanneer inspecteur Erika Foster een tip krijgt dat er bewijsmateriaal voor een grote narcoticazaak verstopt ligt in een ongebruikte groeve in een buitenwijk van Londen, gaat ze direct tot een zoekactie over. In de dikke modder worden inderdaad drugs gevonden, maar ook het skelet van een kind. De overblijfselen worden snel geïdentificeerd als de elfjarige Jessica Collins: het vermiste meisje dat zesentwintig jaar geleden overal in het nieuws was.

Om het verband tussen de nieuwe en de oude zaak te vinden, moet Erika dieper graven en meer zien te ontdekken over de uiteengevallen familie Collins en de oude inspecteur die destijds op deze zaak was gezet: een vrouw die nog altijd wordt geplaagd door het trauma van de onopgeloste moord. Al snel realiseert Erika zich dat iemand niet wil dat deze zaak ooit wordt opgelost, en dat die persoon er alles aan doet om te voorkomen dat Erika de waarheid achterhaalt. Is de dader dichter bij dan ze denkt?

Cover

Groen. Een half vrouwengezicht onder water. Het maakt mij wel nieuwsgierig.

Mijn mening

Alweer het derde boek met Erika Foster in de hoofdrol. Wat mij betreft toch een nieuwe heldin in thrillerland. Een getraumatiseerde vrouw die probeert te functioneren en haar leven opnieuw vorm te geven. En soms gaat dat gepaard met het schoppen tegen de regeltjes. Wat dan wel weer succes in de zaken oplevert.

In dit boek draait het om de vermissing van een 7 jarig meisje. Een nachtmerrie voor elke ouder. En dus een onderwerp dat je raakt. Bryndza weet de bijkomende emoties goed te beschrijven. De wanhoop van haar familieleden, het verdriet.

De zoektocht naar de waarheid en de dader is interessant en voert je langs verschillende verdachten, die allemaal op dat moment zeer logisch zijn. Tot het volgende scenario om de hoek komt kijken.

Het plot vind ik wat zwakker en eigenlijk best voorspelbaar. Ik was in niks verrast en vond ik zelfs wat makkelijk aandoen.

Toch vind ik het wel een goed verhaal, het plot is, gelukkig, maar een onderdeel van het boek. Wel een belangrijk onderdeel, dat wel.

In dit boek leren we ook een andere kant van Erika kennen en maken we ook echt kennis met haar zus Lenka. De persoon Erika Foster gaat steeds meer leven en krijgt ook steeds meer “body”. Alleen al daarom kijk ik uit naar het volgende deel.

Ondanks het zwakke plot is het een fijn boek om te lezen. Daarom is mijn oordeel: GOED.