Warm, druk en gezellig

Afgelopen zaterdag was het weer zover: Ik ging voor de tweede keer dit jaar naar de Boekenbeurs in Antwerpen. Dat ik om 6:40 uur de deur uit moest had ik er graag voor over.

Na een reis met hobbels, die van te voren bekend waren, was ik ruim op tijd in Breda waar we bij Ink zouden verzamelen. 

Na koffie, wat lekkers en een bijzondere reis waren we rond het middaguur op de Beurs. Wat direct opvalt is dat het een stuk drukker is dan 28 oktober. Gezellig druk. Na het opbergen van de jassen en het “inklaren” van de meegebrachte boeken gaan we op pad. We zien prachtige boeken over de Fabeltjeskrant, poezen en Fiep Westendorp. Als ik mij omdraai zie ik plots Mark Tijsmans zitten. Hé, dat is er 1 van mijn lijstje. Dus een krabbel en foto gevraagd.

Dan is er, vooral bij mij, verwarring over hoe laat Chantal van Gastel signeert. Oeps, tot nu dus…Dus in gestrekte draf naar de stand van Bookspot. Chantal neemt alle tijd om in gesprek te gaan. Ik sta dus best even te wachten. De anderen zijn er inmiddels bijgekomen. Ik word nog aangesproken door een mevrouw van Bookspot dat ik alleen een oud boek mag laten signeren als ik het nieuwste boek koop. Als ik uitleg dat ik vast klant ben, vindt ze het toch goed dat ik alleen het oude boek laat signeren. Ook met mij begint Chantal een heel gesprek. Of ik de film al gezien heb. Nee dus, ik kijk in principe geen films van boeken die ik gelezen heb. En ergens begrijpt ze dat wel.

Dan is het tijd om naar Nicci French te gaan. Er staat al een rijtje, maar het valt mij alles mee. Ik heb geen boek van het duo bij me en tegelijkertijd signeert Sven Nys, oud-veldrijder. En aangezien ik een enorme wielerfan ben, van alle disciplines, wilde ik graag een handtekening gaan halen. Na een krabbel en een foto meteen weer naar de anderen gelopen, die toevallig net klaar waren bij Nicci French.

Tijd om te gaan buurten bij Toni Coppers en Jan van der Cruysse. Toni heeft het druk met signeren. Zijn nieuwste boek De genezer is die dag uitgekomen. Ik beken Jan dat ik zijn boeken nog niet gelezen heb. Hij is terecht teleurgesteld.Ik heb ze nu hoger op mijn wensenlijstje gezet. Bij Toni en Jan ontmoeten we ook Lien en Stefanie die ook meegedaan hebben aan de leesclub van Hart-Slag. Leuk en gezellig om deze dames in het echt te ontmoeten!

Als de anderen koffie gaan drinken vlieg ik even naar Lars van der Werf om mijn boekje te laten signeren. Hij zit al klaar met een knalblauwe typemachine voor zich. Ik ben direct aan de buurt en hij gaat echt in gesprek met je. Later heb ik door waarom. Hij schrijft voor iedereen een persoonlijk gedichtje. Ik ben heel blij met mijn gedichtje, erg mooi en heel passend. Maar ik ga het nog niet met de wereld delen…

Naast Lars zit Claudia van Avermaet, dus zus van voor wielerliefhebbers. Ik had gezegd niet bij haar langs te gaan, maar nu werd ze me op een presenteerblaadje aangereikt. En dus heb ik een gesprek gehad over haar broertje en dat hij toch wel een van mijn helden is.

We gaan nog langs bij Sterre Carron, wat altijd gezellig is. Wat is dat toch een lief en warm mens! En we struinen nog wat rond over de Beurs. We eindigen bij een “hoorcollege” van Björn Vandereynden over het schrijven van een Young Adult. Dat was effectief zeer interessant.

Dan is het alweer tijd om op weg naar huis te gaan. We doen nog een hapje bij een wegrestaurant. En dan is het tijd om naar huis te gaan. Om 0:10 uur stap ik mijn huis weer binnen. Dat was een erg lange dag, maar wat heb ik genoten! Ik kijk nu al uit naar volgend jaar!

Bedankt iedereen die ik gezien en gesproken heb, het was een geweldige editie!