Loopgravenhel(d) van Sandra J. Paul en Marc Geysens

Genre: Oorlogsroman

Uitgever: Het Punt

2018

ISBN: 9789460794094

Dank je wel Sandra voor het recensie-exemplaar

Het verhaal

1916.

De zeventienjarige Victor wordt samen met zijn beste vriend van het veld in zijn gemeente Sint-Amands geplukt en naar de Westhoek gestuurd, om te strijden in een vreselijke oorlog.

Omringd door de geur van de dood beseft Victor al snel dat alle hoop al lang vervlogen is in de loopgraven. Terwijl de strijd rondom hem stevig woedt, komt hij zichzelf steeds meer tegen. Bovendien groeit de wanhoop bij de soldaten. Wat als deze oorlog nooit meer eindigt?

Cover

IMG_20181111_125732

Het silhouet van een soldaat in een veld met klaprozen bij de opgaande zon. De klaproos is het symbool van de Groote Oorlog. Het is dan ook logisch dat deze bloemen prominent te zien zijn op de cover. De cover spreekt mij zeker aan.

Mijn mening

Het is vandaag exact 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Groote Oorlog, ofwel de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog waar wij in Nederland eigenlijk maar weinig van weten en weinig van horen. Ik ben wel geïnteresseerd in deze oorlog en vond het dus ook een eer dat ik dit boek mocht lezen.

De geschiedenis leert ons dat we niets leren uit de geschiedenis.

Deze quote, die ik hoorde tijdens een herdenking,  vat de inhoud van het boek goed samen. Naast dat WO1 een rol speelt, komt ook WO2 prominent voorbij. Al ligt de grootste focus bij de zo belangrijke oorlog voor België.

De verhalen van Sandra worden afgewisseld met gedichten van Marc Geysens. Gedichten die goed bij het volgende hoofdstuk passen.

Hoofdpersoon in het boek is Victor een jonge Vlaamse jongen wiens leven verandert als zijn oudere broer naar het front gestuurd wordt. En helemaal als hij een aantal jaar later ook naar het front moet.

De verhalen zijn indrukwekkend en goed beschreven. Ik voelde de wanhoop, rook de vreselijke stank, zag de uitzichtloosheid.

Maar ook de invloed van de oorlog in de jaren daarna worden beschreven. De nachtmerries die onderdeel van het leven blijven. Maar ook het vechten voor rechtvaardigheid.

Ik vind het een indrukwekkend boek. En als je geïnteresseerd bent in oorlogsverhalen, en een keer iets anders wil lezen, dan zou ik dit boek zeker aanraden!

Mijn oordeel: Goed