Karen Rose

Afgelopen vrijdag 2 november was ik uitgenodigd voor een Meet & Greet met Karen Rose, georganiseerd door Bookspot.

Ik reisde vanaf Utrecht CS gezellig met Anita, die ik ken van andere boekenuitjes. Natuurlijk waren we een halte te laat uitgestapt. Natuurlijk omdat er bij mij altijd wel iets fout gaat. Dus we moesten een stuk teruglopen. Nou was dat niet heel erg, want het was heerlijk weer. Onderweg kwamen we, al zoekend, ook Liesbeth en Ellen tegen.

Nadat we, voor mijn gevoel, de 7 rondjes van Jericho rond het stadion van FC Utrecht hadden gelopen waren we eindelijk, maar op tijd op de plaats van bestemming: de uitgeverij. Daar bleek de setting een intieme high tea te zijn met maar zo’n 15 gasten. Heel bijzonder.

Als Karen Rose binnenkomt valt eigenlijk meteen op dat ze klein is. Kleiner dan ik ben met mijn 1,62 meter. Maar ze kletst ook meteen een end weg. Het is duidelijk dat de dames van de uitgeverij hun handen vol hebben aan deze gezellige kletskous.

Na een korte introductie waarin onder andere wordt verteld dat Karen Rose toch een belangrijk lid van het fonds van de uitgeverij is, de “cornerstone”. Zo wordt gezegd. Ook wordt verteld dat ze donderdag op de Boekenbeurs in Antwerpen waren en dat het daar erg druk was geweest. Extra bijzonder om dan nu met zo’n klein groepje bij elkaar te zitten.

Wij zitten verdeeld over 2 tafels en Karen zal bij beide tafels aanschuiven om vragen te beantwoorden en boeken te signeren. Je mocht maximaal 3 boeken meenemen. Ik vond dat behoorlijk optimistisch aangezien haar boeken nogal dik zijn. Ik had er dus ook maar 1 bij me om te laten signeren.

Tijdens het wachten raak je uiteraard aan de praat met de mensen aan je tafel. Bij ons aan tafel zit een echtpaar van wie de zoon de Dwarsligger van In het vizier geredigeerd heeft. Ze hebben die Dwarsligger ook bij zich om te laten signeren, extra bijzonder natuurlijk.

Karen schuift als eerste bij onze tafel aan. Zij vraagt meteen waar we allemaal vandaan komen, en concludeert dat afstanden in Nederland eigenlijk altijd meevallen. Zeker vergeleken met Amerika.

Er wordt gevraagd hoe ze aan haar ideeën voor de boeken komt. Die komen overal vandaan. Vooral uit het dagelijkse leven. Pas bij het vierde boek bedacht ze dat ze haar personages bij elkaar in de boeken op bezoek kon laten gaan.

Soms schaamt ze zich wel voor wat ze de slechteriken laat doen, maar ja, ze doen nou eenmaal wat ze doen.

Soms komen de ideeën uit heel persoonlijke situaties. Ze verteld dat haar man werkte als reclasseringsambtenaar. Een boze cliënt, die het niet eens was met een beslissing, heeft brand gesticht en haar man aangevallen. Die cliënt kreeg maar 30 dagen straf. Hij bedreigde haar man en zijn gezin dat hij hen wel zou krijgen. Ze zijn toen verhuisd naar een andere staat. Het heeft wel 15 jaar geduurd voor ze het echt achter zich kon laten.

In haar boeken wil ze de focus meer leggen op de personages en minder op de misdaden, al zijn die natuurlijk ook wel een belangrijk deel van het verhaal.  Haar personages voelen voor haar als echte mensen. Dat moet volgens haar ook wel, anders kun je ze niet laten leven voor de lezers.

Ze is een aantal jaar lerares geweest. Ze gaf scheikunde aan 14 jarigen. Natuurlijk waren er ook minder leuke leerlingen. Die heeft ze gruwelijk vermoord in haar boeken. Dat vindt ze zelf erg grappig.

IMG_20181102_143557

Het valt mij op dat haar horlogebandje de regenboogkleur heeft. Ik vraag haar of dat toeval is, of dat het voor haar ook echt betekenis heeft. Ze draagt het bewust. Ze steunt de LHTB-community. Vindt dat vanzelfsprekend. Ik vind dat mooi.

Dan is het tijd om naar de volgende tafel te gaan. Terwijl wij verder kletsen en knabbelen van de heerlijke hapjes.

Veel te snel is het al voorbij. Na het maken van de groepsfoto en de losse foto’s met Karen is het tijd om naar huis te gaan. We krijgen aan het eind ook nog een leuke gevulde goodiebag mee. Het was een hele leuke en gezellige middag!