Show don’t tell

Onverwacht mocht ik gisteravond aanschuiven bij een schrijfworkshop gegeven door Jeroen Windmeijer en georganiseerd door iDOE Leiden. Locatie: I scream coffee. Tussen het schrijven door werden we verwend met drankjes en zelfs een stukje taart, dadeltaart in mijn geval.

953154_M

Na een kort voorstelrondje gaan we aan de slag. Jeroen vertelt dat hij best een beetje zenuwachtig is omdat het de eerste keer is dat hij een workshop geeft.

Het thema van de workshop kun je omschrijven als: “Show don’t tell” Beschrijvingen geven zonder subjectieve woorden en zonder iets specifiek te benoemen. Klinkt lastiger dan het was. We doen een 5-tal oefeningen:

  • Beschrijf een eenvoudige handeling
  • Beschrijf de ruimte waar we zitten
  • Beschrijf een straat in het najaar ( zonder het woord herfst te noemen )
  • Beschrijf een echtpaar dat afscheid neemt van elkaar. Eén keer liefdevol en één keer alsof de scheiding niet lang meer zal duren
  • Beschrijf een dier dat medelijden oproept en daarna dat het dier vertedering oproept

Uiteraard ga ik de tips en tricks hier niet delen. Daar gaat dit verslag ook niet om.

1209121_M

Het is leuk om te horen hoe verschillend we invulling geven aan dezelfde opdracht. En leerzaam is het ook. Je bent toch snel geneigd om teveel toe te voegen.

Ik zal 1 verhaaltje dat ik schreef met jullie delen:

De zon schijnt laag tussen de bomen door. Het licht speelt met de kleuren van de bladeren. Ik speel met de bladeren en raap kastanjes. Het ruikt fris, alsof het net geregend heeft. Ik dans verder, tussen de bomen.

Het was een leerzame en vooral ook gezellig avond. En erg leuk dat ik mocht aanschuiven!