Jeroen Windmeijer vertelt

Je kunt veel dingen doen op een vrijdagavond, zeker in een studentenstad. Ik besloot gisteravond naar een lezing van Jeroen Windmeijer te gaan bij boekhandel Kooyker in Leiden.

Ik volg Jeroen eigenlijk al vanaf het begin. Ik was ooit de eerste die een recensie over De bekentenissen van Petrus schreef. En de eerste die hem interviewde. Blijft een leuk feitje, vinden we allebei.

IMG_20180907_194715

Het is lekker druk in de boekhandel. De gemiddelde leeftijd ligt vrij hoog, zoals wel vaker bij dit soort bijeenkomsten. Dat blijft jammer, want het is leuk, interessant en leerzaam. Daarom probeer ik zo vaak mogelijk dit soort dingen bij te wonen. En erover te schrijven natuurlijk.

Jeroen wordt geïntroduceerd door Willeke van de boekhandel. Ze kennen elkaar al jaren want Jeroen heeft jaren geleden bij de “oude” Kooyker gewerkt. Net als zijn vrouw Hamide overigens.

IMG_20180907_200204

Hij begint met vertellen dat hij een niet-gelovige leraar Godsdienst op een middelbare school is. Hij loopt op school ook rustig rond met een t-shirt met een grote Jezus-afbeelding en zijn I love Jesus-mok, beide ooit verjaardagscadeautjes van zijn vrouw. Hij doet dit overigens niet om te shockeren of mensen te beledigen. Zijn bewondering voor de historische figuur Jezus is groot en intens.

Dan gaat hij vertellen. Raakt regelmatig de draad kwijt omdat hij andere interessante zijpaden betreedt die hij ook echt met ons wil delen. Daardoor wordt het een levendige lezing met veel informatie, regelmatig een lach en soms ook verbazing over dingen die Jeroen vertelt. Uiteraard is dit verslag verre van volledig, dat is onmogelijk. Maar ik hoop een leuke weergave te geven van een even zo leuke avond.

IMG_20180907_201008

Jeroen debuteerde 3 jaar geleden met De bekentenissen van Petrus. Inmiddels is zijn derde boek net een maand uit en al toe aan de tweede druk. Het gaat goed, heel goed met zijn boeken.

Hij sprak pas een uitgever die zijn eerste manuscript had afgewezen. De man gaf nu daarvan spijt te hebben.

Hij is opgegroeid in een Katholiek nest.

Toen de Paus in een kogelvrije Pausmobiel ging rondrijden, na een aanslag op zijn leven, kwamen de eerste barstjes in zijn geloof. Want de Paus werd toch beschermd door God, zoals hij zelf had gezegd na die aanslag.

De Leiden-trilogie is nu klaar. Hij is nu bezig met een drieluik over Latijns-Amerika. Het eerste boek zal zich afspelen in Bolivia. Daarna zullen nog Guatemala en Mexico volgen. Bij het volgende boek zal de vergelijking met Dan Brown worden losgelaten.

Hij leest zelf veel religieuze thrillers. Nadat hij een slechte thriller, van een Nederlandse auteur, had gelezen, waar er meer dan 250.000 verkocht zijn, dacht hij: “Dat kan ik ook! En nog wel beter ook.”

Hij heeft zijn manuscript naar zeker 40 uitgeverijen gestuurd. Gelukkig zag de kleine Leidse uitgeverij Primavera wel iets in het manuscript. En zo verscheen Jeroens eerste thriller en het eerste fictie-boek bij de uitgeverij. Jeroen is de uitgeefster nog altijd dankbaar en noemt haar ook altijd. HarperCollins heeft geprobeerd de rechten van het eerste boek te verwerven, maar daar wil de uitgever niks van weten. Ze heeft wel de cover aangepast zodat hij nu beter bij boek 2 en 3 past. Zij heeft het aangedurft, en is er trots op.

Hij komt er steeds meer achter dat mensen niet altijd feit en fictie kunnen scheiden. Zo kreeg hij pas een mail van iemand die vroeg of de tunnels uit Het Paulus labyrint al toegankelijk waren. Of mensen die bij erfgoed Leiden vragen naar het document over de Pilgrims. Helaas lieve lezers: Jeroen heeft dit allemaal zelf bedacht. Het bestaat dus niet…

Er is al langer sprake van een verfilming van De bekentenissen van Petrus. Het gaat er steeds meer op lijken dat de film er ook daadwerkelijk gaat komen. Jeroen heeft zich voorgenomen zich niet met de film te bemoeien en ook niet boos weg te lopen bij de première omdat zijn boek geweld is aangedaan. Hij zal hooguit een cameo willen doen, dat is nog wel grappig. De film gaat overigens Het Petrus mysterie heten.

Leerlingen van de school waar hij lesgeeft lezen zijn boeken ook voor hun leeslijst. Dat is toch wel bijzonder.

Hij schrijft bewust boeken waar je ook wat van leert, dat zal de leraar in hem zijn. Hij leest zelf ook liever boeken waar je wat van opsteekt ipv boeken die alleen ter vermaak zijn.

Jeroen gaat als een speer met zijn boeken. Afgelopen donderdag is De bekentenissen van Petrus in het Tsjechisch uitgekomen. En twee weken geleden is Het Paulus labyrint in het Engels verschenen.

Ook worden er wandelapps ontwikkelt met informatie uit de boeken en Jeroen die stukjes uit zijn boeken voorleest.

Er is nog tijd voor het stellen van vragen. En daarna uiteraard het signeren van boeken. Zijn tekst in mijn boek: Voor Juul, je blijft altijd de eerste hoor!

En eigenlijk ben ik daar toch een klein beetje trots op….

 

2 reacties

  1. Dag Juul,
    Ik stond gisteren naast je in de rij voor het signeren! Wat een leuk verhaal, en het komt helemaal overeen met mijn beleving, leuk! Het was een fijne avond.
    hoop je nog eens te lezen of te zien.
    Groetjes Els Wenink-Treiture

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.