Peer Gynt van Edvard Grieg

Nederlandse bewerking: Bette Westera

Illustraties: Sylvia Weve

Genre: Prentenboek/ luisterboek

Uitgever: Gottmer

2016 ( eerste druk in groot formaat )

 

ISBN: 9789025761271

 

Dank aan uitgeverij Gottmer voor het recensie-exemplaar

 

Het verhaal

Peer Gynt is een jongeman die het allemaal niet zo nauw neemt. Je zou hem ondeugend en ondernemend kunnen noemen. Als zijn moeder overlijdt trekt hij de wijde wereld in. Als hij terugkomt in zijn oude woonplaats lijkt niemand hem meer te kennen, behalve zijn grote liefde Solveig.

 

Cover

IMG_20180630_130644

Wit, met de tekening van een trol. Eenvoudige tekening die mij zeer aanspreekt.

 

Mijn mening

Toen ik de vraag kreeg van Nienke van de Kinderboekengroep op Facebook of ik 1 van de verhalen uit de klassieke muziek wilde lezen, twijfelde ik geen moment. Een aantal van de verhalen kende ik al, dus koos ik een voor mij onbekend verhaal: Peer Gynt van Grieg. Toevallig had ik ook net een boek gelezen waarin het verhaal van Peer Gynt een belangrijke rol speelde, mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Het verhaal bevat mooie elementen. Bijvoorbeeld als Peer zijn moeder naar de hemel begeleidt, zelden zo mooi de dood beschreven gezien. “De poort staat al open, ga maar gauw naar binnen…

Peer Gynt vind ik zelf een minder sympathiek persoon. Hij lijkt vooral aan zichzelf te denken en houdt daarbij geen rekening met anderen.

De illustraties vind ik prachtig. Niet te overdadig, maar duidelijk genoeg, terwijl er ook ruimte is om je eigen verhaal te bedenken.

Ik weet niet of ik het verhaal letterlijk met een kind zou lezen, ik zou eerder aan de hand van de illustraties zelf een verhaal met het kind bedenken. Want voor de echt jonge kinderen vind ik het verhaal te heftig.

Voor als het kind oud genoeg is om zelf mee te kunnen lezen is het mooi dat er een cd zit. Het krijgt de prachtige muziek van Grieg mee en het verhaal verteld door de geweldige Tygo Gernandt. En het kan lekker meelezen met het verhaal.

Al met al: ik ben enthousiast over het boek. En door de toevoeging van de cd is het een extra bijzonder boek.

4 sterren