De belevenissen van een muurbloem van Steven Chbosky

Genre: Young Adult

Uitgever: Colibri boeken ( een imprint van BBNC uitgeverij )

2011 ( bij Prometheus, deze uitgave is uit 2018 )

ISBN: 9789045340173

Dank aan uitgeverij BBNC voor het recensie-exemplaar

Het verhaal

Charlie gaat naar de bovenbouw. Hij is zeker geen sukkel, maar populair is hij ook niet. Zijn verlegen, hyperintelligente en sociaal onaangepaste karakter zorgt ervoor dat hij een muurbloempje blijft.

Charlie probeert op zijn eigen manier vat te krijgen op de wereld van dates, familiedrama’s, seks en drugs. Gelukkig heeft hij vrienden die hem hier af en toe bij helpen.

Op zijn eigen unieke, aandoenlijke en aangrijpende manier vertelt Charlie zijn verhaal aan de enige persoon die hij vertrouwt.

Aan jou.

Cover

IMG_20180524_132553

Ik kan de cover niet bespreken zonder het over het formaat te hebben. Het is namelijk een lekker handzaam boekje. Denk maatje Dwarsligger, maar dan gewoon rechtop, met hardcover en normaal papier. En een leeslint, ook een fijn extraatje.

De cover is blauw, met de schaduw van een lopende jongen. Door het formaat zou ik zeker nieuwsgierig worden en het boek(je) oppakken.

Mijn mening

Waar moet ik beginnen?

Dit boek heeft mij omver geblazen. Ik ben oprecht verbaasd dat ik het niet eerder heb gelezen. Onvoorstelbaar!

Ik heb eigenlijk maar 2 problemen met het boek, het feit dat ik hem in het Nederlands heb gelezen, maar daar kan de schrijver niks aan doen. En, wat mij dus echt weerhoud om 5 sterren te geven: de briefvorm. Ik vond dat behoorlijk irritant. Het lukte mij wel redelijk om het “brieverige” te ontwijken, maar het is wel een deel van de essentie van het boek.

Maar verder: wat een boek! En er komt heel veel muziek in voor, zoveel zelfs dat ik een Spotify-lijst heb gemaakt met alle nummers uit het boek. Dat gaf mij wel een extra dimensie aan het boek.

Charlie is een jongen die niet makkelijk contact legt, die de omgang met andere mensen heel lastig vindt. Hij is meer een observator dan een deelnemer. Al probeert hij gedurende het boek wel van rol te veranderen, met wisselend succes.

Je moet tijdens het lezen wel meeleven met  Charlie, hij heeft iets ontwapenends.

Geweldig boek en absolute aanrader, maar door de vertelvorm geen 5 sterren van mij. Wel 4,5 sterren.

Advertenties

One comment

  1. Ik vond het boek ook heel mooi en had niet zo’n probleem met de briefvorm. Maar de film vind ik ook echt een aanrader.

    Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.