Het laatste uur van Minette Walters

Genre: Historische roman

Uitgever: Xander Uitgevers

2018

ISBN: 9789401608640

Dank aan Xander Uitgevers voor het recensie-exemplaar

Het verhaal

Wanneer de pest in 1348 Engeland bereikt, begrijpt niemand waarom er in zo’n korte tijd zo veel doden vallen. Als Sir Richard na een reis terugkomt in zijn dorp Develish, blijkt hij besmet te zijn geraakt. Zijn vrouw, de intelligente Lady Anne, neemt het heft in eigen handen: de zieken moeten buiten blijven, de gezonde mensen beschermt ze in haar eigen huis. Tot ieders verbazing behandelt Lady Anne ze allemaal als gelijken.

Deze nieuwe hiërarchie zorgt voor een onrustige dynamiek in Develish. Het volk staat voor een onmogelijke keuze: blijven ze binnen en verhongeren ze, of gaan ze naar buiten, waar de pest rondwaart?

Het laatste uur leest als een spannende thriller over menselijke vindingrijkheid en uithoudingsvermogen tegen de ergste pandemie in de geschiedenis. Met Lady Anne van Develish heeft Walters een onvergetelijke heldin gecreëerd.

Cover

IMG_20180510_170958

Blauw, naam schrijfster in grote gele letters. Aan de bovenkant 2 vrouwenhanden met een mes of iets dergelijks. Aan de onderkant een manor ( neem ik aan ) op en tussen de heuvels. Een donkere onheilspellende lucht.

Mijn mening

Eindelijk! Na 10 jaar weer een boek van Minette Walters. Een schrijfster die ik toen graag las. Mijn verwachtingen zijn dus best hooggespannen.

Maar….Verwacht geen thriller, want dat is dit boek niet. Het is een verhaal dat zich afspeelt in 1348 tijdens een epidemie van de zwarte dood, de pest. En een verhaal over hoe de bevolking van een klein dorpje rond een manor, onder leiding van Lady Anne, het hoofd biedt aan deze epidemie.

Lady Anne is een geslepen vrouw die het voor elkaar krijgt om, achter de rug van haar domme, maar machtige echtgenoot om, het volk te scholen. Met als uiteindelijk het doel dat de slaven vrij zullen zijn en geen slaven meer.

Om de pest buiten de deur te houden besluit ze zichzelf en haar dorpelingen binnen de muren van de manor op te sluiten. Binnen die muren wordt een compleet nieuw dorp gebouwd. Op deze manier hopen ze de pestepidemie te overleven.

De reden dat Lady Anne tot dit besluit komt is dat ze in haar tijd bij de nonnen geleerd heeft dat hygiëne een belangrijke voorwaarde is om ziekten te genezen en te voorkomen. En daar ben ik meteen beland bij het enige echte probleem dat ik met dit boek heb ( behalve dan dat het uit was…): was in 1348 al iets bekend over de rol van hygiëne bij ziekten? En zo ja…waarom heeft het nog tot eind 19e, misschien zelfs begin 20e eeuw geduurd voordat hygiëne normaal was. Gesloten riolen, wc’s en badkamers binnenshuis.

Verder is het een fijn boek om te lezen, met spanning, menselijke interacties en gekonkel. Ik leefde echt met de bevolking en Lady Anne mee.

Het einde leek een beetje afgeraffeld, terwijl het aan de andere kant eindigt met “wordt vervolgd.” En dat is tof, want er komt dus zeker een vervolg.

 

10 Jaar wachten op een volgend boek is lang, maar het was het wachten absoluut waard! Nu hopen dat het niet weer 10 jaar gaat duren.

 

4,5 sterren