De vrouw die terug moest van Lina Bengtsdotter

Genre: Thriller

Uitgever: Harper Collins

2018

ISBN: 9789402700985

Vandaag, 1 mei, verschijnt De vrouw die terug moest. Verkrijgbaar t/m 1 augustus voor een introductieprijs van 15 euro. Ik mocht het boek vast vooruit lezen. Dank daarvoor Harper Collins.

 

Het verhaal

Op een warme zomeravond verdwijnt de zeventienjarige Annabelle uit het afgelegen dorpje Gullspång. De politie kan geen enkele aanwijzing vinden, de ouders zijn radeloos. In Stockholm krijgt de ervaren rechercheur Charline ‘Charlie’ Lager te horen dat zij op de zaak wordt gezet.

Met tegenzin begeeft Charlie zich naar Gullspång – het dorp waar ze is geboren. Ze is er sinds haar veertiende niet meer geweest, en met reden. Tijdens haar zoektocht naar de waarheid over Annabelle wordt ze hardhandig geconfronteerd met haar eigen verleden, en de geheimen die in Gullspång altijd diep weggestopt werden. Kan ze iets voor de verdwenen Annabelle doen? En kan Charlie zelf nog wel geholpen worden?

 

Cover

Blauwtinten, rotspartijen en een eenzaam figuur die uitkijkt over een meer of zee. Het straalt heel veel eenzaamheid uit. Het intrigeert mij wel.

 

Mijn mening

Het verhaal wordt vanuit 3 perspectieven verteld:

  • Charlie de rechercheur die terug moet naar haar geboortedorp
  • een deel dat “de bewuste dag” heet en vanuit Annabelle verteld wordt
  • een deel dat “daar en toen” heet en over Rosa en Alice gaat

Vooral de rol van het laatste deel blijft lang onduidelijk. Uiteraard vorm je je vermoedens over wat het met het heden te maken kan hebben, maar ik werd toch onaangenaam verrast. Het was te erg…Maar dus juist goed. Een goede thriller heeft soms van die momenten die je eigenlijk niet wilt lezen.

Charlie is een klassieke rechercheur, wederom inclusief rugzak aan ellende uit het verleden. Ze leeft er op los. Neemt het niet zo nauw met haar bedpartners en drinkt overmatig en overmoedig. Ook gebruikt ze antidepressiva. Doordat ze naar haar geboortedorp gestuurd wordt zal ze, tegen wil en dank, haar verleden onder ogen moeten zien. Een verleden dat op verschillende plekken en manieren haar achtervolgt.

Het is een spannend boek, en ik wilde maar doorlezen om te weten hoe alles in elkaar zou passen. Daarnaast is het vooral een triest boek dat een beeld schets van een jeugd in een dorpje op het Zweedse platteland. Desolater kan bijna niet.

Met Charlie is er een nieuw interessant personage geboren waarover ik graag nog meer verhalen zou lezen.

4 sterren

Advertenties