De Meesterwerken volgens…Bianca Nederlof

Komende vrijdag is het mijn beurt om, in verband met de blogtour, mijn recensie van Ondenkbaar te plaatsen. Voorafgaand leek het mij leuk om aandacht te besteden aan de Meesterwerken van Bianca. En gelukkig vond zij het ook leuk!

R9_PLUS_20170610_151739
Bianca met collega-auteurs. Bianca is de tweede van rechts.

Favoriete boek

Misschien niet per se mijn favoriete boek, maar wel de bijzonderste leeservaring van de afgelopen jaren. Het Kaartenhuis van Mark Z. Danielewski.

Het gaat om een gezin dat komt te wonen in een huis, dat van binnen van ruimte en vorm blijkt te veranderen.

Hij speelt vooral met de lezer. In het boek laat hij de traditionele opmaak los. Bepaalde woorden zijn in andere kleuren gedrukt, zinnen staan schots en scheef of ondersteboven op de pagina’s, er zijn afbeeldingen in opgenomen, de voetnoten vertellen een eigen verhaal en je bladert heen en weer, omdat er verwezen wordt naar bijvoorbeeld dagboekstukken verderop in het boek. Het geheel past steeds bij wat er in het huis gebeurt. Een heel bijzondere vorm van een verhaal vertellen.

Favoriete film

Ik kijk veel films en kan genieten van drama tot horror tot Fantastic Beasts en slechte rampenfilms. Een boekverfilming die me is bijgebleven is die van Everything is Illuminated (Alles is verlicht – Jonathan Safran Foer). Dit is zeker een van mijn favoriete films. De hele sfeer is mooi, de verwarring tussen de hoofdpersonen. Totaal anders dan het boek, maar minstens net zo de moeite waard.

Favoriete muziek

Ik heb geen bepaalde bands waar ik veel naar luister. Tijdens het werken zet ik graag via Spotify een lijst met ‘acoustic pop’ aan. Rustige muziek, die niet te veel afleidt.

Favoriete kunst

De laatste jaren begin ik wat meer interesse in kunst te krijgen. Afgelopen januari ben ik voor het eerst naar het Rijksmuseum geweest, en ja, de beroemde schilderijen in het echt zien is toch een bijzondere ervaring.

Het werk van Willem Claesz Heda viel mij op, omdat het zo hyperrealistisch geschilderd was dat ik diepte ervaarde in het stilleven. En dan te bedenken dat het bijna vierhonderd jaar geleden gemaakt is, dat vond ik zeker indrukwekkend.