Voor ik je loslaat van Marieke Nijkamp

Genre: Young Adult

Uitgever: HarperCollins

2017

ISBN: 9789402700565

Dank aan uitgeverij HarperCollins voor het recensie-exemplaar

Het verhaal

Een paar dagen voordat Corey terugkeert naar haar geboorteplaats Lost Creek in Alaska om haar beste vriendin op te zoeken, wordt deze dood aangetroffen – drijvend onder het ijs. Corey is er kapot van en kan niet geloven dat Kyra zelfmoord heeft gepleegd, zoals iedereen beweert.

Daarna lijkt in Lost Creek niets meer op vroeger. Mensen doen alsof ze een vreemde is en vertellen haar dat de dood van Kyra was voorbestemd. Maar Corey voelt dat er iets niet klopt. Welke ijzingwekkende geheimen houdt men voor haar verborgen? In de donkere koude winter van Alaska gaat ze op zoek naar antwoorden terwijl de sfeer in het dorp steeds grimmiger wordt…

 

Cover

36191309

Bevroren water, met een wak. Een rode handschoen. Koud. De tekst: Ze was mijn beste vriendin. En nu ben ik haar kwijt. Intrigerend. Wat is er gebeurd? Ik word wel nieuwsgierig naar het boek.

 

Mijn mening

Stel nou dat een vallende ster een ziel is die nog een laatste keer thuiskomt.

Over 54 minuten was ik heel enthousiast, een boek dat onder mijn huid kroop. Kan Marieke dat met dit boek herhalen?

Nee, niet helemaal naar mijn mening. Ik vond het bij vlagen best een verwarrend boek. Met name door de vele sprongen in tijd, afwisseling tussen brieven/ mails en telefoongesprekken. En opeens richting het einde een beschouwende verteller. Het voelt een beetje alsof Marieke geen keuze van perspectief durfde of kon maken.

Maar het verhaal zelf. Het gaat om 2 vriendinnen, beste vriendinnen. Corey, de nuchtere die zich laat leiden door de wetenschap. Kyra, de zweverige die zich laat leiden door gevoel en verhalen. Daarnaast heeft Kyra ook nog manische depressies. Het kleine dorp waar de meiden wonen zijn bang voor Kyra en haar buien.

Corey vertrekt met haar moeder en broertje naar Winnipeg, vanwege het werk van moeder. En als ze na een paar maanden hoort dat Kyra dood is gaat ze terug naar het dorpje van haar jeugd. Daar blijkt alles anders te zijn dan ze zich herinnerde en sterker nog Kyra is er inmiddels een cultheld geworden. Corey snapt er niks van en wil de onderste steen boven krijgen.

Het verhaal is daar soms wat vergezocht ( ongeloofwaardig ) en verwarrend. En het gaf mij niet de antwoorden die ik nodig had om alles goed te begrijpen.

Is het daarmee dan ook een slecht boek? Zeker niet. Je kunt het ook lezen als een boek dat gaat over vriendschap, over twijfels en of je wel genoeg gedaan hebt voor de ander. Ondanks de kritieken heb ik het boek wel met veel plezier gelezen.

3,5 sterren