Blokkenjongen van Keith Stuart

Genre: Roman

Uitgever: HarperCollins

2016

ISBN: 9789402716306

Dank aan uitgeverij HarperCollins voor het recensie-exemplaar

Ik heb een midprice-editie gelezen. De luxe editie komt 13 maart uit. Hier is het ISBN nog niet van bekend.

Het verhaal

Het online computerspel Minecraft had grote impact op zijn relatie met zijn autistische zoon.

Alex (dertig-en-een-beetje) is ten einde raad. Hij houdt van zijn vrouw Jody (ook dertig-en-nog-wat), maar toch loopt hun huwelijk spaak. Hij houdt ook van zijn zoon Sam (acht), maar het lukt hem niet een echte band met hem op te bouwen. Want voor Sam is de wereld een puzzel die hij niet in zijn eentje op kan lossen. Er moet iets veranderen. Alex moet nú iets doen om zijn leven weer op de rails te krijgen.

Dan ontdekken Alex en Sam Minecraft, een wereld waar ze zich allebei comfortabel in voelen. Langzaam maar zeker leren vader en zoon met elkaar communiceren, op een manier die nog niemand eerder had bedacht.

Kan een familie die uit elkaar is gevallen zichzelf weer opbouwen, blokje voor blokje?

 

Cover

blokkenjongen_nieuwe_omslag_tijdelijk_

Vader met een kind op zijn schouder. Het kind houdt een vlieger vast. Ze lijken op een strand te zijn.

Ik vind de cover niet direct bij de achterflap passen. Dat maakt het voor mij wel minder aantrekkelijk.

 

Mijn mening

Eerlijk gezegd vind ik Alex best een zielepiet. Hij heeft erg de neiging om te zwelgen in zelfmedelijden. Het duurt best lang, te lang, voordat hij zijn  eigen rol in de problemen gaat zien en durft aan te pakken. Daar heeft hij wel een computerspelletje voor nodig. En een andere klant in het koffietentje waar hij regelmatig met Sam komt.

Naast de problemen met zijn vrouw en zoon heeft Alex ook nog een trauma uit zijn jeugd. Hij heeft zijn oudere broer George horen verongelukken. Hij heeft daar altijd een schuldgevoel aan overgehouden.

Naarmate de band met Sam beter wordt, dankzij Minecraft, durft Alex ook meer van zichzelf te laten zien en zijn demonen onder ogen te komen.

Het is mooi om te lezen hoe vader en zoon elkaar leren kennen door middel van het spelletje. Maar ook om te lezen hoe de wereld van Sam door Minecraft langzamerhand grijpbaarder wordt. Hij beter om kan gaan met verschillende situaties en mensen.

Het is een behoorlijk sentimenteel boek, met een tranentrekkend ( als je er gevoelig voor bent ) einde. Dat had van mij best wat minder gemogen.

3,5 sterren

Advertenties

One comment

Reacties zijn gesloten.