Mijn favoriete boeken van 2017  –  deel 2  

Ik had jullie nog een deel 2 van mijn favoriete boeken van 2017 beloofd. Dus hier is het! Wederom in willekeurige volgorde.

Weg naar huis van Yaa Gyasi
Twee halfzussen, Effia en Esi, groeien apart van elkaar op in het achttiende-eeuwse Ghana. Effia wordt uitgehuwelijkt aan een Engelsman, om vervolgens in weelde te leven. Esi wordt gevangengenomen, verkocht als slaaf en op de boot naar Amerika gezet.
Weg naar huis vertelt over de levens van de nakomelingen van Effia en Esi in de daaropvolgende driehonderd jaar. Yaa Gyasi beweegt zich vrijelijk door de geschiedenis en tussen twee continenten – van de stammenstrijd en slavernij in Ghana tot de Burgeroorlog in Amerika, en van de kolenmijnen in het zuiden van de Verenigde Staten tot de volksverhuizingen naar Manhattan in de twintigste eeuw – en schetst zo een krachtig en indringend portret van volken in beroering.

Een boek dat je meesleept in de geschiedenis van de slavernij. En de moeilijke positie van donkere Amerikanen, vroeger en nu. Verteld als familiegeschiedenis, een geschiedenis die voor veel families geldt.
Ik was erg onder de indruk van dit boek.

Geen kind meer van Esther Boek
Het is de eerste dag van de voorjaarsvakantie als Max door twintig man politie van zijn bed wordt gelicht op verdenking van verkrachting. Zijn leven staat op zijn kop, maar ook dat van de rest van de familie waaronder zijn moeder Anna. Zij strijdt om de onschuld van haar zoon te bewijzen en gaat de confrontatie aan met de leugens, het geweld en het machtsmisbruik van justitie.

Een boek over de wanhoop, maar ook de onvoorwaardelijke liefde, van een moeder wiens zoon verdacht wordt van verkrachting . De tunnelvisie van justitie en de strijd daar tegen. Het verdrietige aan dit boek is vooral dat het op eigen ervaring gebaseerd is…

Een jihad van liefde van Mohamed El Bachiri
Ik ben een jihadist van de liefde. Vraag me niet om te haten, nog liever zou ik sterven!
Mohamed El Bachiri is een Marokkaanse Belg, moslim en Molenbekenaar. Hij is ook de man van Loubna Lafquiri, zijn grote liefde en moeder van zijn kinderen, die op 22 maart 2016 bij de aanslagen in Brussel om het leven is gekomen. Zijn liefdevolle speech in het tv-programma De Afspraak eind december beroerde miljoenen en werd het meest bekeken filmpje ooit op de Vlaamse televisie.
In Een jihad van liefde – opgetekend door David Van Reybrouck – praat Mohamed over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt Mohamed het leed dat hem is aangedaan op moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid, waarbij hij westerse moslims oproept tot een meer humanistische benadering van de islam. Het resultaat is een sobere tekst van een ongelooflijke wijsheid.

liefde

Dit is een boekje dat, wat mij betreft, iedereen zou moeten lezen. Mohamed heeft alle reden om boos te zijn op de wereld, op alles en iedereen. Zijn grote liefde en vrouw is omgekomen bij de aanslagen in Brussel. Hij weigert haat te voelen, dat zou hem net zo slecht maken. In plaats daarvan predikt hij liefde, de mooie kant van de islam. Zeer indrukwekkend.

Seringenmeisjes van Martha Hall Kelly
Drie vrouwen. Een moment waarop hun levens een dramatische wending nemen.
1939. De jonge Kasia sluit zich aan bij het verzet wanneer Hitler Polen binnenvalt. Al snel wordt ze opgepakt. Ze belandt samen met haar zus en moeder in Ravensbrück, bij de ambitieuze arts Herta Oberhauser, die onderdeel is van het kampregime.
Het gezegde gaat dat seringen prachtig bloeien wanneer het flink gevroren heeft. Dat geldt zeker ook voor de jonge Kasia, die ondanks alle ontberingen Ravensbrück overleeft en na de oorlog samen met de Amerikaanse Caroline Ferriday de arts opspoort en voor het gerecht sleept.

Een boek over verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog waar ik nog niet eerder over gelezen heb. Verschrikkingen die elk verstand te boven gaan.
Het is een boek dat je niet makkelijk weg legt en nog minder snel vergeet.

Verminkte Toekomst van Melissa Skaye
De moeder van Sanne Philips verdwijnt spoorloos als haar dochtertje nog maar tien jaar oud is. Sanne groeit op bij haar grootouders en kiest later voor het beroep van rechercheur, mede ingegeven door die eerdere verdwijning. Vierentwintig jaar later ontvangt Sanne een envelop met daarin de ketting die ze haar moeder kort voor de verdwijning gaf. Op advies van paragnost Will de Jager duikt ze in het verleden en daarbij stuit ze op een hele reeks verdwenen jonge vrouwen. Het onderzoek dat volgt, levert in eerste instantie meer vragen dan antwoorden. Leeft Sannes moeder nog? Waar is ze dan al die jaren geweest? Wie heeft de ketting verstuurd? Een melding over mogelijke kindermishandeling en een nieuwe vermissing van een vrouw, slokt bijna alle tijd van de rechercheur op. Sanne zet haar zoektocht door en wordt daarbij geholpen door haar collega Luca Borra en paragnost Will.

Dit verhaal is zo ziek, zo onvoorstelbaar. En daardoor zo’n goede thriller. Eenmaal begonnen met lezen kan en wil je niet meer stoppen. Zeker een dikke aanrader! Niet voor watjes!

Veel plezier met lezen dit jaar.

Enne … lees en geniet nooit met mate