Meetup Groen Links in Leiden

Gisteravond hield Groen Links al zijn eerste Meetup na de bekendmaking van het regeerakkoord. Toeval wil dat het ook nog eens in mijn vertrouwde Gebr. De Nobel was. Dus heb ik mij snel aangemeld.
Ik was best nieuwsgierig hoe zo’n Meetup er in werkelijkheid aan toe zou gaan. En natuurlijk ook naar wat Jesse Klaver te zeggen zou hebben over het regeerakkoord.
Er waren ruim 600 aanmeldingen, dus ik verwachtte best een grote drukte. Dat viel mij eerlijk gezegd mee. Of dat ligt aan het feit dat ik niet zo goed kan schatten, of dat er duidelijk minder mensen waren laat ik maar even in het midden.
Bij binnenkomst werd de toon al meteen gezet. Iedereen kreeg van een GL-vrijwilliger een kaartje met de oproep om te protest aan te tekenen voor de BTW-verhoging naar 9%.
Over de vrijwilligers gesproken: heel belangrijk! Sowieso dat er vrijwilligerswerk gedaan wordt, waar dan ook. Maar sorry hoor…die t-shirts! Wat zijn die foeilelijk! Dat zou echt veel beter moeten kunnen. En als je dan ook nog een flinke boezem hebt, dan is het helemaal niet om aan te zien…
Ik zoek een mooi plekje op het eerste balkon, zodat ik een goed uitzicht heb over de zaal. Voor foto’s misschien niet zo handig, maar het is zo wel allemaal goed te volgen.


Als het licht uitgaat en I gotta feeling van The Black Eyed Peas klinkt weet je dat het begint. Jesse komt van achterin de zaal naar het podium gelopen. Uiteraard onder luid applaus.
Hij geeft een toespraak, wat natuurlijk preken voor eigen parochie is, laten we eerlijk zijn. Leuk detail: zijn opa blijkt in Leiden geboren te zijn.
Na zijn duidelijke toespraak is het tijd voor vragen uit het publiek. Met name in dat deel blijkt dat Jesse zijn publiek goed kan bespelen. Hij springt in op wat er gebeurt in de zaal. En komt soms zelfs nog terug op wat er eerder gezegd is.


Dat hij zich regelmatig verspreekt, kleine dingetjes hoor, vergeef je hem makkelijk.
Twee momenten wil ik toch even benoemen:
1 Een jonge man geeft toe eerst PVV te hebben gestemd. Dapper. Maar na een spelletjesmiddag in een asielzoekerscentrum is zijn mening volledig veranderd. Doordat hij zag dat, toen er een ballon knapte, een kindje van 6 zich doodsbang verstopte onder tafel. Of het geen idee was om Wilders en Baudet mee te nemen naar een AZC?
2 Een vluchteling, die net een jaar in Nederland is en redelijk Nederlands praat, stelt een vraag die ik ( oh vooroordeel ) niet verwachtte. Hij is gevlucht om in vrijheid te kunnen leven. Maar nu komt er een wet, de zgn Sleepwet, die eigenlijk alle ( digitale) vrijheid weer inperkt. Daar is hij toch niet voor uit zijn land gevlucht?
Veel te snel, vond ik, is het voorbij. Er is nog gelegenheid om na te borrelen. Ik grijp de kans om eerst in gesprek te gaan met Tweede Kamerlid Linda Voortman, over mijn zorgen over de wijkzorg ( ivm mijn ouders ).
Als ik daarna nog even op de foto wil met Jesse Klaver blijk ik echt net te laat te zijn. Jammer, maar geen drama.


Ik ga nog even op zoek naar Kathalijne Buitenweg. De nummer 2 van de lijst. Zij zat samen met Jesse aan de onderhandelingstafel, als enige vrouw overigens. Samen met 2 meisje spreken we daar kort over. Vooral over dat het frustrerend is dat het niet gelukt is, maar dat zoals Jesse al in zijn toespraak zei: het aan de onderhandelingstafel te vaak 3 tegen 1 was. Ze kwamen niet eens in de buurt van de 3 allerbelangrijkste onderwerpen voor Groen Links.
Inderdaad jammer, een gemiste kans. Vooral voor het land ook, denk ik.

Ik stem Groen Links. Dat zal geen verrassing zijn. Na deze Meetup ben ik alleen maar meer overtuigd van mijn stem voor deze partij.
Dit blogje is dan ook gekleurd geschreven. Gekleurd door mijn ogen, als Groen Links-stemmer…