Het verborgen kristal van Manda Scott

Genre: Thriller/Fantasy
Uitgever: AW Bruna
2008

ISBN: 9789022994535

Het verhaal
Verborgen in een diepe grot in Engeland vinden grotonderzoekster Stella Cody en haar echtgenoot Kit een blauw kristal in de vorm van een schedel. Vanaf dat moment worden ze opgejaagd door een mysterieuze vijand. Kit raakt daarbij ernstig gewond.
In een poging meer te weten te komen over het kristal, roept Stella de hulp in van een bevriende wetenschapper. Hij weet een gezicht bij de eeuwenoude schedel te reconstrueren. Het is haar eigen gezicht …
Wanneer de kristallen schedel afkomstig blijkt te zijn van de Maya’s, komt Stella op het spoor van een oude voorspelling waarin het jaar 2012 een grote rol speelt. Haar persoonlijke zoektocht naar de voorbestemde rustplaats van het kristal leidt van de universiteit van Cambridge naar de steenkringen in verlaten gebieden van Engeland. Maar de tijd begint steeds meer te dringen om het onheil van de voorspelling van de Maya’s af te wenden.

Cover

kristal
Donker. Een grote Maya-achtige cirkel. Een ongrijpbare figuur in een rode mantel die van je af loopt.
Op basis van de cover zou ik het boek niet gepakt hebben. Ik ging meer af op de naam van de auteur, ik heb al meerdere boeken van haar gelezen.

Mijn mening
Ik hou niet zo heel erg van verhalen over kristallen die bepaalde krachten zouden hebben. Toch heeft dit boek mij te pakken gekregen. Ok, bij de delen over het kristal en de bovennatuurlijke dingen die gebeuren, haalde ik wel mijn schouders op en las ik er wat sneller doorheen. Maar de andere delen van het verhaal waren spannend en ik moest en zou weten hoe het zou aflopen.
Het verhaal is opgedeeld in het heden ( 2007 ) en het verleden ( 16e eeuw ). De eeuwen worden verbonden door een schedel van blauw kristal die een groot onheil zou kunnen afwenden.
In het heden zijn er mensen die er niet voor terugdeinzen om te moorden om het kristal in handen te krijgen. Dat gegeven maakt dat het bij vlagen een thriller is.
De hoofdpersonen Kit en Stella zijn sympathieke mensen. Gedreven door hun passie en hun werk. Wat bij beiden hetzelfde is. Ze zijn net getrouwd. Door de gebeurtenissen wordt dat huwelijk flink op de proef gesteld.
In het verhaal van de 16e eeuw volgen we Cedric Owen. Die ook aande universiteit van Cambridge werkzaam was. Aan de hand van zijn aantekeningen gaan Kit en Stella ook op zoek naar de kristallen schedel.
Met Cedric Owen maken we een reis via Parijs, Spanje en Zuid-Amerika weer terug naar Groot Brittannië. In Zuid-Amerika verblijft hij meer dan 30 jaar. En leert hij meer over de krachten van de schedel. En ook vergaart hij rijkdom door het telen van gewassen.
Het verhaal vind ik wat vergezocht. Het verwijst ook nog naar het einde van de wereld op 21-12-2012. Iets waar ik ook al geen waarde aan hechtte.
Maar ondanks de minpunten heb ik me wel vermaakt tijdens het lezen.
3,5 sterren