Meet & Greet BA Paris

Afgelopen maandag 28 augustus trok ik maar weer eens naar Amsterdam. Dit keer voor een Meet & Greet met schrijfster BA Paris. Bekend van haar bestsellers Achter gesloten deuren en Gebroken.
Op Amsterdam Centraal had ik afgesproken met Sandra van meerdansandra Omdat het weer bij Ambo|Anthos  was vond ik dat we nu de weg wel eens moesten weten. Het is tenslotte de derde keer in korte tijd dat we deze reis maken. Maar de metro blijft elke keer weer een avontuur. Wat een weerwar van poortjes en uitgangen!
Maar goed, bij Ambo|Anthos aangekomen was het nog best rustig, Annette van birdysboeken was er al met haar man Mark, inmiddels ook een oude bekende. Na de nodige waterpauzes was het tijd om naar boven te gaan waar de Meet & Greet zou plaatsvinden.

Sandra en ik willen eigenlijk altijd voorin zitten zodat we goed kunnen opletten en foto’s maken voor het blog. Ook dit keer is het ons weer gelukt.
Er hingen posters van de twee boeken van BA Paris en op een vraag van Annette of er nog over waren werd bevestigend geantwoord. Al snel lag er een stapeltje. Fijn! Had ik toch iets om te laten signeren aangezien ik beide boeken als ebook gelezen heb.

Als BA Paris geïntroduceerd wordt weten meteen waar de B voor staat: Bernadette. Bernadette heeft Franse en Ierse ouders en is geboren in Engeland. Ze heeft, 20 jaar geleden, ongeveer 5 jaar in Nederland gewoond en woont nu in Frankrijk.
Ondanks de 5 jaar in Nederland spreekt ze bijna geen Nederlands en dat is onze schuld volgens haar. Want zodra ze tegen iemand begon te praten antwoordde de persoon direct in het Engels, ja dan schiet het inderdaad niet erg op.
Ze heeft 5 dochters waarvan er 1 nu in Nederland woont.

Toen ze begon met schrijven had ze eigenlijk maar 1 droom: haar eigen boek in de boekwinkel zien ( lijkt mij ook een fantastisch gevoel! ).
Ze had ook geen idee van de waarde van verkoopcijfers en bestsellerlijsten. Eigenlijk dacht dat de verkoopcijfers normaal waren en dat elke auteur zoveel boeken verkoopt. Totdat ze een keer op de uitgeverij kwam en de champagne werd opengetrokken. Toen zag ze pas in hoe bijzonder het is.
Inmiddels is Achter gesloten deuren in 37 landen verschenen en staat Gebroken op de New York Times-bestsellerlijst.

Voor de ( beginnende ) schrijvers onder ons heeft ze nog goede raad: je bent nooit te oud om te beginnen met schrijven. Voor het manuscript maakt je leeftijd niet uit. Als je het gevoel hebt dat je kunt schrijven: doe het!

Ze is gaan schrijven door een schrijfwedstrijd in de Sunday Times waar haar dochter haar op wees. Na een aantal afgewezen manuscripten schreef ze Achter gesloten deuren.

De grote vraag over Achter gesloten deuren is toch wel: hoe heb je zo’n vreselijk naar personage als Jack kunnen bedenken?
Toen ze in Nederland woonde was er een stel in haar omgeving waar ze een beetje een raar gevoel bij kreeg. Dat was de basis voor het verhaal.
Ze heeft heel erg het gevoel dat Jack zijn deel heeft geschreven en niet zij.

* Bernadette leest de eerste bladzijden uit Gebroken voor *

Voorlezen 2

De inspiratie voor Gebroken kwam toen ze zelf door een donker bos reed op een dag met slecht weer. Alleen was het overdag, en niet laat op de avond zoals in het boek.
Terwijl ze daar reed bedacht ze wat ze zou doen als er iemand met pech zou staan. En of het zou uitmaken of het een man of een vrouw zou zijn. En wat het weer is. Zou ze helpen of doorrijden?

Van Achter gesloten deuren zijn de filmrechten verkocht.
Zelf heeft ze wel een idee wie ze als hoofdpersonen zou willen zien:
Jack: Michael Fassbender
Grace: Emilia Fox ( van Silent Witness )
Maar ze denkt dat ze er zelf weinig over te zeggen zal hebben. Maar dromen mag altijd.
Ze heeft het script gelezen, en is redelijk tevreden. Het is een moeilijk boek om te verfilmen omdat er veel 1 ruimte afspeelt. Dat wordt voor een film al snel te saai.

Door het succes van Achter gesloten deuren zat er veel druk achter het tweede boek. Ze moest weer presteren en een psychologische thriller schrijven. Maar die mocht natuurlijk niet hetzelfde zijn als haar eerste boek.
Tijdens het schrijven heeft ze al een idee voor het begin en het eind, de rest van het verhaal ontstaat tijdens het schrijven.
Het mooiste deel van het schrijven: als je The End mag typen 🙂

Over het 3e boek licht ze een klein tipje van de sluier op: Een vrouw is 12 jaar geleden verdwenen. Het verhaal wordt vertelt vanuit het perspectief van haar partner.

De eerdere, afgewezen, manuscripten, worden misschien ook alsnog uitgebracht. De uitgever ziet er wel mogelijkheden voor.
Die manuscripten zijn haar dierbaar omdat ze toen nog frank en vrij ( en zonder verwachtingen ) kon schrijven.

Dan is het tijd om te signeren. Annette wil graag een groepsfoto van Bernadette, Sandra, zij en mij. Dat zorgt voor de nodige hilariteit, zeker omdat Mark het maar heeft over onze grote voeten…

Groep 2

Het was een leuke en interessante middag. En wat is Bernadette een ontzettend leuke vrouw zeg!

Deel van de foto’s is gemaakt door Mark, de man van Annette

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.