Een lucht vol Franse dromen van Michelle Visser

Genre: Roman
Uitgever: De Boekerij
2017

ISBN: 9789022578186

Dank aan uitgeverij De Boekerij voor het recensie-exemplaar

Het verhaal
Anneloes Beekman (Loes voor vrienden en familie) doet er alles aan om van haar chambres d’hôtes bij het Franse dorp Pommiers een succes te maken. Terwijl de zomer overgaat in een zonovergoten herfst en ze zich steeds meer thuisvoelt in haar nieuwe leven, ontvangt ze gasten, leert ze de dorpsbewoners beter kennen en zorgen haar vrienden voor de nodige warmte in haar vrijgezellenbestaan. Wel vraagt Loes zich soms bezorgd af of ze Chez Loes ooit winstgevend zal kunnen maken.
Als er een charmante kunstschilder op haar erf verschijnt vergeet ze tijdelijk alle zorgen, tot de realiteit haar inhaalt en bijna iedereen om wie ze geeft in de problemen lijkt te raken. Loes doet wat ze kan om haar vrienden bij te staan, zoals ze ook telkens op hen kan rekenen. Ondertussen leert ze koken voor haar gasten, struint ze marktjes af voor haar beginnende brocantehandel en doet ze bij toeval een ontdekking die haar terugvoert naar een duistere periode in het bestaan van de streek. En dan is er nog de hoop op een nieuwe grote liefde in haar leven…

Cover

Fransedromen
Vrolijk blauwe lucht. Foto van een huis van onder genomen. Zicht op de ramen met luiken en bloemen. Doet zeer zomers aan. Ik krijg direct zin in de vakantie.

Mijn mening
De vergelijking met het tv-programma “Ik Vertrek” kwam meteen bij mij boven borrelen. Alleen is Loes in het boek al vele fases verder. Ze is al open en probeert haar chambres d’hôtes tot een succes te maken. Wat haar redelijk lukt.
Na haar scheiding is Loes naar Frankrijk vertrokken om een nieuwe start te maken. Alleen, zonder dat ze ook maar iemand kent. Gaandeweg vindt ze haar plekje in de gesloten gemeenschap en gaat ze erbij horen. En maakt ze vrienden.
De schrijfster geeft mooie beschrijvingen van de natuur en bijvoorbeeld de mist die over de velden hangt in de vroege morgen. Ik zag het zo voor me en kon het bij wijze van spreke zelfs ruiken. Ik kreeg zin om zelf naar Frankrijk te vertrekken en op een vroege ochtend ook met een kop koffie te genieten van de mist en geur.
Haar avontuurtje met de kunstschilder is als een luxe bonbon. Je weet dat het eigenlijk slecht voor je is, maar toch kun je het niet laten en geef je er aan toe. En geniet je er ook van.
Sociale problemen worden ook niet geschuwd. Een gescheiden vader die zijn zoontje niet meer mag zien. Een Marokkaanse homo die verstoten is door zijn familie. Om maar wat te noemen. Deze verhalen worden niet op een dramatische manier verteld, maar wel zo dat je kan meeleven met de personen die het betreft.
Het is geen ingewikkeld verhaal. Het is een boek waarbij je gaat zitten, lezen en genieten. Niets meer en niets minder. Prima voor de vakantie. Bijvoorbeeld in Frankrijk.
3,5 sterren