Lek van Don Winslow

Genre: Thriller
Uitgever: HarperCollins
2017

ISBN: 9789402726701

LEK verschijnt vandaag 22 augustus, ik mocht hem vast vooruit lezen van uitgeverij HarperCollins

Het verhaal
Denny Malone werkt niet bij de politie van New York, hij ís de politie en hij ís New York. De straten – en hun bewoners – zijn van hem. Hij is de koning, de alleenheerser. En hij bepaalt wat er gebeurt. Dat hij vaak de grenzen van de wet overschrijdt, spreekt vanzelf: alleen een heilige gelooft dat de orde op een andere manier gehandhaafd kan worden.
Dan wordt hij door de FBI gepakt en blijkt al snel dat ze daar heel anders over de wet denken – het bewijs dat ze tegen hem hebben liegt er niet om. Ze bieden hem een deal waarmee hij gevangenisstraf kan ontlopen. Alleen moet hij dan worden wat hij het meest haat en veracht: een rat, een verrader…

Cover

lek-don-winslow-boek-cover-9789402726701
Zwart-wit foto van een deel van de skyline van New York. De titel in duidelijke rode letters. Ik hou wel van zwart-wit foto’s. Alleen al om die reden zou ik het boek oppakken in de winkel. Daarnaast spreekt de korte titel mij aan. Hij laat veel ruimte aan je eigen invulling ten aanzien van wat je kunt verwachten.

Mijn mening
Wat een boek! Het heeft mij een beetje in verwarring achter gelaten.
Mijn idee over goed en fout wisselde bijna per pagina.
Laat ik beginnen met zeggen dat het een hard boek is. Het beschreven geweld is expliciet en bij vlagen gruwelijk. Ik zou het om die reden zelfs een hardboiled thriller willen noemen. Maar al dat geweld past wel bij het verhaal en is dus geen geweld om het maar “lekker” gewelddadig te laten zijn.
In het begin kwam ik wat moeilijk in het verhaal, maar dat kwam doordat er veel beschrijvingen werden gegeven. Van de straten in New York, van de wapens enz. Dat is wel even lastig. Maar het loont zeker de moeite om door te lezen, want wat volgt is een verhaal dat spannend is en waarvan je zeker weet dat het alleen maar verkeerd kan aflopen. Toch hoop je dat de “goeden” zullen winnen. Al is verre van duidelijk wie de goeden in dit verhaal zijn. Eigenlijk is iedereen fout in dit boek. Het is meer: voor wie kun je de meeste sympathie opbrengen.
Doordat niet goed duidelijk is wat goed of fout is, vond ik het ook lastig om mij verbonden te voelen met de personages. Al kreeg ik gaandeweg toch wel een soort van sympathie voor de hoofdpersoon, Denny Malone, al is het een grote klootzak…Want al keur ik zijn methoden af, zijn beweegredenen zijn soms logisch en soms zelfs begrijpelijk. Het is een wereld van dog-eat-dog. Eigenlijk heb je geen keuze.
Ik hoop oprecht dat dit niet de werkelijkheid is in Amerika.
Het is geen makkelijk boek, maar als je eenmaal jezelf door het wat taaie begin heen hebt gebeten, zeker een boek dat de moeite waard is om gelezen te worden.
4 sterren