Een vreemde in huis van Shari Lapena

Genre: Thriller
Uitgever: Prometheus
2017

ISBN: 9789044635300

Dank aan uitgeverij Prometheus voor het recensie-exemplaar

Het verhaal
Wat als je misschien iets verschrikkelijks hebt gedaan en je het je niet kunt herinneren?
Je bent thuis, wacht tot je man thuiskomt van zijn werk. Je kookt een lekkere maaltijd, kijkt ernaar uit hem te zien en te horen hoe zijn dag was. Hij kan elk moment komen.
Dat is alles wat je je herinnert.
Je wordt wakker in het ziekenhuis, zonder enig idee hoe je daar beland bent. Ze zeggen dat je een ongeluk had; je verloor de controle over je stuur terwijl je veel te hard reed in een gevaarlijke buitenwijk.
De politie start een intensief onderzoek en gaat ervan uit dat je iets in je schild voerde. Maar je echtgenoot weigert dat te geloven. Je beste vriendin twijfelt. En zelfs jij kan niet achterhalen wat er die nacht gebeurd is…
Shari Lapena schiet met haar tweede thriller opnieuw helemaal raak. Een vreemde in huis is ijzersterke psychologische crime, die je met een verhoogde hartslag in één ruk uitleest. Lapena zet levendige personages neer met geloofwaardige motieven, die je laten wikken en wegen tot en met de laatste pagina.

Cover

eenvreemdeinhuis
Zwart, in het midden een raam in het donker, de schaduw van een vrouw ervoor.
Ik weet niet of ik het boek in de winkel zou oppakken. Ik vind hem weinig opvallend en de titel spreekt mij ook niet zo aan.

Mijn mening
Het boek is zonder meer spannend te noemen. Toch ben ik niet overtuigd. Ik weet het niet. Ik zit na het lezen toch nog met een soort onvoldaan gevoel. Het verhaal is dan wel afgerond, maar het voelt alsof je toch niet alle puzzelstukjes hebt meegekregen.
De motieven van Karen lijken duidelijk en hadden wat mij betreft ook zo mogen blijven. Dat het uiteindelijk anders bleek te zitten vond ik een afknapper. Het was wel enigszins verrassend, dat wel. Maar over het algemeen wil je je toch kunnen inleven in de hoofdpersoon. Dat is makkelijker als je de motieven begrijpt en er zelfs begrip voor op kunt brengen. Dat is hier nu zeker niet het geval.
Echtgenoot Tom is sympathiek, maar wel een man zonder ruggengraat. Hij laat zich makkelijk door de verschillende verhalen beïnvloeden. Waardoor hij het voor zichzelf moeilijker maakt dan nodig.
Het derde personage, ik laat ( om spoilers te voorkomen ) even in het midden om wie het gaat, is ronduit een psychopaat. En eigenlijk wil je dat deze persoon gewoon de “bad one” is.
Dat de schrijfster dus niet voldoet aan mijn verwachtingen en wat ik gewild had voor de personages, is eigenlijk een compliment.
Naast mijn dubbele gevoel voor het boek vind ik de schrijfstijl soms taai of stroperig, had er meer vaart in mogen zitten. Het gevoel van willen doorlezen ontbrak bij mij een beetje.
Al met al een aardig boek, met verrassende wendingen, maar niet helemaal mijn smaak.
3,5 sterren