De Meesterwerken volgens…Angelique van der Bijl

Na een weekje overgeslagen te hebben, vanwege hardware problemen, deze week weer een Meesterwerken. Deze week van Angelique van der Bijl. Zij debuteerde eind maart met het verrassende Nachtschade. Ik heb met haar in december ook nog een hilarisch avontuur in een parkeergarage beleefd, toch Angelique?

nachtschade

Film:

Intouchables
Een meesterwerk door de boodschap die schuil gaat achter het verhaal. Het moraal zoals iedereen het uiteindelijk graag zou willen zien in de wereld: geen vooroordelen, geen medelijden maar laten zien dat iedereen gelijk is, respect en wederzijdse liefde. Het beste in elkaar naar boven halen zonder daar bewust mee bezig te zijn is de puurste vorm van liefde en komt in deze film echt prachtig naar voren.

Boek:

Millenium Trilogie – Stieg Larsson
Dit boekt vertelt het verhaal van de de opsporing van een vermist en mogelijk vermoord tienermeisje. Intriges rondom de vermissing raken verweven met de hoofdpersonages Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Rondom deze personages draait de verdere reeks. De intriges rondom deze personages hebben niet direct betrekking op de vermissing van het meisje, maar hebben door de achterliggende boodschappen zoveel toegevoegde waarde dat het een knap samenhangend meesterwerk is geworden.

Muziek:

Child In Time – Deep Purple
Vertelt het verhaal van opgroeiende kinderen tijdens de Koude Oorlog. De onbezonnenheid van kinderen die even weer de boventoon lijkt te voeren tijdens de Koude Oorlog. Tegelijkertijd blijft hun onbezonnenheid in de schaduw staan van de nog steeds ronddwalende kogels die vroeg of laat weer hun weg vinden naar het leed van de oorlog. De verschillende muziekstijlen en de langzaam, steeds luider en luider, in voluit gillen overgaande stem van de zanger weerspiegelt de dramatiek van het nummer.

Kunst:

Sagrada Família – Antoni Gaudí
Een meesterwerk waaraan sinds het leggen van de eerste steen in 1882 nog steeds gebouwd wordt en waarbij de grondgedachte van Gaudi blijft gewaarborgd. Een symbool van kunst die niet meegaat in de moderne tijd, maar waarin de geschiedenis gekoesterd blijft.