Het Paulus Labyrint van Jeroen Windmeijer

Genre: Thriller
Uitgever: Harper Collins
2017

Bedankt uitgeverij Harper Collins voor het recensie exemplaar.

Het verhaal
Wanneer de burgemeester van Leiden het startschot wil geven voor het plaatsen van ondergrondse vuilcontainers, stort hij met graafmachine en al de diepte in. Daar blijkt zich een ondergronds gangenstelsel te bevinden. Ook wordt er een jongen gevonden. Hij lijkt niet gewond, maar toch zit hij onder het bloed. Als kort daarop universitair docente Judith Cherev en hoogleraar Arnold van Tiegem verdwijnen, ziet archeoloog Peter de Haan zich gedwongen om op onderzoek uit te gaan. Hij stuit op een deel van de vaderlandse geschiedenis dat niet voor niets eeuwenlang verborgen was gebleven. Leiden schudt op zijn grondvesten. Hora est, maar wiens uur heeft geslagen?

Cover

jeroen
Papier dat brandt, in het midden een stenen labyrint. Intrigeert. Doet ook denken aan Dan Brown. Ook zit er een sticker op met de tekst: De Dan Brown van de lage landen.

Mijn mening
Het Paulus Labyrint is het tweede boek van Leidenaar Jeroen Windmeijer. Net als zijn eerste boek, De bekentenissen van Petrus, speelt het boek zich binnen 24 uur af. En in Leiden. En er is toch iets onweerstaanbaars aan boeken waarin je eigen stad voorkomt. De plaatsen in het boek zie je voor je, waardoor je als het ware mee wandelt met de personages. Het geeft voor mij het boek een extra dimensie.
Het boek bestaat uit 3 pijlers, noem ik het maar. Drie onderdelen die afwisselend vertelt worden en samen het hele verhaal vertellen.
We hebben:
het verhaal van Paulus
het verhaal van priester Tiny
het verhaal van Peter
Het verhaal van Peter speelt zich af op 20-21 maart, de dag van de zonnewende. Als goede vriendin Judith verdwenen blijkt moet Peter 7 opdrachten vervullen waardoor zij weer vrij gelaten zal worden. De 7 opdrachten zijn terug te voeren op een oud geloof, dat ontstaan is bij Paulus, Mithras. Het voert te ver om alles uit te leggen, en dan zou ik ook te veel verklappen.
Maar ik vond het zeer interessant, en heeft mij ook aan het denken gezet over mijn eigen geloof.
Maar schrik niet, het is geen religieus boek, al komt er dus wel religie in voor. Het is vooral een keispannende thriller met een race tegen de klok. Die hem het hele centrum van Leiden door voert.
Of Jeroen echt de Dan Brown van de lage landen is kan ik niet beoordelen.
Jeroen heeft mij met dit boek aangenaam verrast. Ik vind dat je duidelijk kan zien dat hij gegroeid is als schrijver. Daarom:
4 sterren