Het Paulus labyrint, de boekpresentatie

Op de mooie zondagmiddag van 26 maart wordt het tweede boek van de Leidse schrijver/ docent Het Paulus labyrint gepresenteert. Bij boekhandel De Kler, in het mooie centrum van Leiden, waar het boek zich ook afspeelt. Het centrum dus, niet de boekhandel…

Het is al lekker druk als ik aan kom. Jeroen staatook al te signeren, met een duidelijke rij voor zijn tafeltje. Na hem snel even begroet te hebben kijk ik verder rond. Ik zie een bekende en sluit mij bij haar aan. Wel zo gezellig.

Als eerste neemt een mevrouw van uitgeverij Harper Collins het woord. Zij benadrukt vooral dat de uitgeverij erg trots en blij is om zo’n auteur bij hun uitgeverij te hebben. Daarna is het de beurt aan redacteur Lisanne. Zij vertelt hoe het contact met Jeroen is verlopen. Wat vooral duidelijk wordt is dat Jeroen een enthousiast persoon is en dat ook deelt met , in dit geval, zijn redacteur. Elk ideetje, gedachtespinsel en twijfel wordt per mail gedeeld. Ook heeft niemand bij Harper Collins nog maar de basale Bijbelkennis, met dank aan het enthousiasme van Jeroen.

Dan is Jeroen zelf aan de beurt. Hij vertelt dat hij blij verrast was over het succes van De bekentenissen van Petrus, zijn debuut. De gemeente heeft het weggeven als relatiegeschenk, mensen deden het aan vrienden en bekenden van buiten Leiden cadeau enz. En hoe bedenk je dan het onderwerp voor je tweede boek? “Gelukkig” had Leiden op dat moment een behoorlijk hardnekkig meeuwen-probleem. Één van de oplossingen waren ondergrondse vuilcontainers. En dat zette Jeroen aan het denken. Daarnaast heeft Paulus ook een binding met de stad Leiden, al is dat minder bekend.

IMG_20170326_142652

Het boek heeft hij, net als zijn eerste boek, opgedragen aan Dunya, zijn dochter. Eigenlijk wilde hij het aan vrouw en dochter opdragen, maar dat wilde Dunya niet. Overigens Dunya: geweldige haarkleur had je! Ik was best een beetje jaloers ;).

Dan is het tijd om het eerste exemplaar aan de Leidse burgemeester Lenferink uit te reiken. Hij betwijfelt of het wel echt het eerste exemplaar is, de uitgever haast zich om te zeggen dat dit echt het eerste exemplaar is dat van de drukpers is gerold. Maar dat weigert meneer te geloven. Beetje jammer burgemeester. Je kan natuurlijk ook doen alsof je het wel gelooft. Het gaat tenslotte om het idee!

Er volgt nog een vraaggesprek met Jeroen over de vraag of hij meer docent-schrijver of schrijver-docent is. Jeroen geeft namelijk 4 dagen in de week les op een middelbare school in Leiden. De vakken Godsdienst en Maatschappijleer. En hij is decaan. Tijdens het gesprek geeft hij in zijn enthousiasme bijna teveel spoilers weg. Hij kan nog net op tijd gestopt worden. De eindconclusie is dat hij nu nog docent-schrijver is, maar hij hoopt op den duur toch meer schrijver-docent te worden.

Tenslotte wordt Jeroen nog gevraagd welke plaats hij hoopt te bereiken in de Bestseller Top 60. Hij is al blij met een top 30. ( Het Paulus labyrint is vandaag, woensdag, nieuw binnengekomen op nummer 31. Top 30 is dus al binnen handbereik! )

Hiermee komt de presentatie ten einde. Het is tijd voor een hapje en drankje. En een krabbeltje van Jeroen in je boek, als je dat nog niet had.

Het was een geslaagde middag. Waarvan dit verslag verre van compleet is. Maar het geeft wel een indruk van de middag weer.