To kill a mockingbird

Gisteravond heb ik de film To kill a mockingbird gekeken. Ik had de film nog nooit gezien en het boek nog nooit gelezen. Toch was ik er wel nieuwsgierig naar. En ik ben niet teleurgesteld. Wat een verhaal!

harper
De film is uit 1962, en in zwart-wit. En eigenlijk was het best fijn om weer eens in zwart-wit te kijken. ( Jaja, oma weet nog dat we kleurentelevisie kregen ). Het kijkt op een bepaalde manier veel rustiger.

Maar goed de inhoud. De normen en waarden waren anders, heel anders. Dingen die met het oog van nu bijna onvoorstelbaar zijn.

Het verhaal

To kill a mockingbird is een ontroerende en hartverscheurende roman over onrecht in het diepe zuiden van de Verenigde Staten.
Het jonge meisje Scout Finch en haar oudere broer Jem worden zich bewust van de grove ongelijkheden die er heersen tussen blank en zwart. Ze krijgen er direct mee te maken wanneer hun vader de advocaat Atticus alles riskeert om een zwarte man te verdedigen die ten onrechte wordt beschuldigd van de verkrachting van een blank meisje.
To kill a mockingbird verscheen voor het eerst in 1960 en geldt als een van de grootste klassiekers uit de Amerikaanse literatuur van de twintigste eeuw. Het werd bekroond met de Pulitzer Prize en is uiterst succesvol verfilmd. To kill a mockingbird is in meer dan veertig talen vertaald en er zijn wereldwijd meer dan dertig miljoen exemplaren van het boek verkocht.

to kill

Ik vond de film indrukwekkend en zat helemaal in de film. Na het pleidooi van Atticus had ik de neiging om te gaan applaudisseren en over de afloop was ik echt boos!

Nu ik de film gezien heb, wil het boek zeker ook een keer lezen.