Schrijfworkshop

Afgelopen woensdag was er weer een schrijfworkshop via de vrijwilligersorganisatie in Leiden. Dit keer waren we met alleen maar dames.
We begonnen met een paar minuten in stilte schrijven. Schrijven wat er in je op komt, zonder te lang na te denken, zonder samenhang. Dit is om alle overtollige ruis kwijt te raken. Met de schrijfsels gaan we verder ook niks doen.
Daarna gingen we in groepjes onszelf voorstellen, dmv een zelfgeschreven gebruiksaanwijzing. Bij mij kwamen er tegenstellingen uit:
geen prater maar schrijver
druk maar ook stil in een hoekje
buitenkant is niet altijd de binnenkant
poezen en geen honden
balkon in plaats van een tuin

Daarna een actieve opdracht. In 2 groepen een sprookje schrijven. Om de beurt een zin en maximaal 3 zinnen. Ik begon met “een verdrietig elfje”. Gelukkig eindigde het allemaal wel vrolijk.

Daarna kregen korte theorie over storytelling. Een vorm van schrijven die op vele manieren toepasbaar is.
En natuurlijk gingen we ook zelf aan de slag. We kregen allemaal diverse kaarten met teksten. Ik koos voor de tekst:
Wees tevreden met weinig, dan bezit je heel veel.
Daarnaast was ik deze week in een boek een woord tegengekomen dat mij nogal bezig houd, en die sloot mooi aan bij deze tekst, dus dat woord heb ik ook gebruikt: @zielzoeker.
Het verhaal dat ik schreef zal ik binnenkort een keer plaatsen.

Daarna mochten we van de buurvrouw de eerste 10 zinnen van haar verhaal bewerken. Ik vond dat heel lastig. Mijn buurvrouw had een heel persoonlijk verhaal geschreven, het voelde niet goed om daar aan te zitten. Heb ik dus ook niet gedaan.

Nadat we allemaal een onderschrift bij een tekening van Peter van Straten hadden bedacht, was het alweer tijd voor het laatste onderdeel.

We gingen zogenaamde elfjes schrijven. Dat zijn gedichtjes van 11 woorden volgens een vast patroon:
1
2
3
4
1

Dat vond ik zo leuk dat ik een blog met mijn eigen Elfjes ben begonnen. Er staan er al 6 op.

De ochtend was weer heel inspirerend en weer veel opgestoken waarmee ik ook weer verder kan.