Mijn meest geliefde en gehate heldinnen

Ik werd door Melissa’s Bookworld getagged om Mijn meest geliefde en meest gehate heldinnen in te vullen. Leuk idee! Maar ow jee….ik lees (te) weing Young Adult. Probleem! Natuurlijk niet, heldinnen vind je overal, in alle boeken. En dus is hier mijn lijstje:

#1. Met welke heldin zou je wel van plaats willen ruilen?
Misschien niet helemaal voor de hand liggend, maar ik denk Kay Scarpetta van Patricia Cornwell. Maar dan wel de Kay uit de vroegere boeken, want nu begint het een beetje te voorspelbaar te worden.
En waarom Kay Scarpetta?
Kay is een sterke en onafhankelijke vrouw die zich staande moet houden in een wereld die gedomineerd wordt door mannen.

#2. Aan welke heldin heb je zo’n haat dat je haar het liefst van een klif zou willen duwen in de hoop dat haar val wordt ‘gebroken’ door puntige rotsen?
Haat is een heel groot woord, maar iemand waar ik me vaak aan irriteer is Maura Isles van Tess Gerritsen. Ik kan er niet zo goed de vinger op leggen, maar soms heb je mensen waar de kriebels van krijgt en die je een schop onder de kont zou willen geven. Maura Isles is zo iemand. Geen keuzes willen/durven maken…

#3. Welke heldin laat je volledig koud?
Carol Jordan van Val McDermid. Ik heb niks met haar, maar ook niet specifiek iets tegen haar. De boeken van Val McDermid zijn geweldig en het gebrek aan “contact” met de heldin zit mij bij het lezen dan ook zeker niet in de weg. Ze is gewoon een terugkerend personage dat een terugkerende rol speelt in een verhaal.

#4. Een heldin die je tegen je verwachtingen in toch leuk vond?
America Singer uit de Selectie-serie van Kiera Cass. Ik had sowieso niet verwacht dat ik die serie leuk zou vinden.
Daarbij is America een leuke jonge meid die lak heeft aan heersende regels en daardoor soms origineel uit de hoek kan komen. Je moet wel van haar houden!

#5. Vrouwelijke sidekick die interessanter was dan de heldin?
De sidekick die ik waardeer, is niet de sidekick van een heldin, maar van een “held”: Barbara Havers uit de Inspector Lynley mysteries van Elizabeth George.
Waar Lynley een aristocraat is, is Havers van eenvoudige komaf. Door haar, soms, gebrek aan manieren weet ze mensen te ontwapenen om haar doel te bereiken: de moord oplossen. Dit werkt natuurlijk vooral zo goed omdat haar partner een lord is.
#6. Een heldin waarmee je bevriend zou willen zijn?
Erica Falck uit de Fjälbacka-serie van Camilla Läckberg.
Een schrijfster die zich graag met politie-onderzoeken bemoeit. En daarbij vrijwel altijd in gevaar komt, maar wel de moord weet op te lossen.
Maar ook een echtgenote, moeder en zus. Ze probeert altijd voor iedereen klaar te staan. En de kaneelbroodjes….

#7. Welke heldin moet onderhand eens een keuze maken tussen de mannen in haar love-triangle?
Dan kom ik toch weer uit bij America Singer van de Selectie-serie. Ik heb de serie nog niet uit en weet dus officieel niet voor wie ze gaat kiezen: Maxon of Aspen.
Ik doe nu ook even net alsof ik niet weet wie ze gaat kiezen.
Natuurlijk moet ze voor Maxon, de kroonprins kiezen, en volgens mij weet ze dat zelf ook best. Maar Aspen kan haar niet loslaten, waardoor zij toch blijft twijfelen. Maar ik zeg: America voor Koningin!
#8. Een ‘bad-girl’ heldin…
Heldin is in deze context geen goede benaming, maar een vrouw die toch een soort respect vraagt is: Gretchen Lowell uit Hartzeer van Chelsea Cain. Een gruwelijke moordenares, sadistischer dan Hannibal Lecter en zeer manipulatief. En dat alles in de verpakking van een beeldschone vrouw. Ze is zo gruwelijk en zo naar, dat ik haar “bewonder”, want weinig mannen weten haar in haar daden te evenaren.

#9. Een ‘good girl’ heldin…
Dat is een duo: Maud en Kyra uit de Noordzee-moorden van Isa Maron. In deel 1 ( Galgenveld ) was Kyra nog een beetje een irritante puber die zich overal tegenaan bemoeide, maar in de daarop volgende delen ga je haar steeds beter kennen en begrijp je haar motieven beter. En samen met Maud vormt ze een goed duo die van mij nog vaak mogen verschijnen in de boeken van Maron.

#10. Je favoriete heldin
Dat is iemand die ik nog niet genoemd heb: Helen Grace van MJ Arlidge. Een getormenteerde vrouw die probeert het goede te doen, maar daar vaak niet in slaagt. Waardoor ze in levensbedreigende situaties terecht komt, terwijl ik haar zoveel meer gun.
Een vrouw die haar liefde in de betaalde en anonieme liefde zoekt, maar eigenlijk hunkert naar intimiteit.