Bibliotheek

Deze week was in het nieuws dat meer mensen naar de bibliotheek gaan, en dan met name jongeren. Ik vind dat positief nieuws, want dat betekent, hopelijk, ook dat meer mensen lezen.

bieb

Tegenwoordig kom ik eigenlijk helemaal niet meer in de bibliotheek. Of het moet voor een lezing of boekpresentatie zijn. Maar verder niet. Ik leen dus ook geen boeken bij de bieb. Dat heeft verschillende redenen.

  • ik ben een boekenverzamelaar. Het is voor mij niet genoeg om een boek te lezen, nee, ik wil het boek ook bezitten. Koesteren. Er van genieten dat mijn oekenkast vol staat met deze rijkdom. Bij anderen thuis duik ik ook altijd in de boekenkast, om te kijken wat er staat. Zegt zoveel over mensen.
  • waar is het biebboek eerder geweest. De onbestemde vlekken. Wat is dat? En wil ik dat eigenlijk wel weten? Vast niet…Je zou het bijna een soort smetvrees kunnen noemen. En ja, wat is er nou mooier dan een maagdelijk, nieuw boek? Volgens mij heel weinig. En maagdelijke, nieuwe boeken vind je nou eenmaal niet in een bieb…Helaas…

Vroeger was dat wel anders hoor. Als kind woonde ik praktisch in de bibliotheek. Het hielp ook wel dat de bieb aan de overkant van de straat was, dat wel. Maar waar andere kinderen lekker buitenspeelden, zat ik met mijn neus in de boeken. Als we op school kennis maakten met een nieuwe boekenreeks, had ik die binnen de kortste keren gelezen. Geleend of gelezen in de bieb. Als mijn ouders mij kwijt waren gingen ze eerst maar vragen bij de bieb, 9 van de 10 keer zat ik daar.

bieb-kind
Zo zag het er ongeveer uit als ik in de bieb was 🙂

Nou was ik niet zo’n zielig witneusje dat helemaal niet buitenspeelde hoor, wees gerust. Maar dat was vaak dan wel als die bieb gesloten was.

Maar goed…meer mensen gaan dus naar de bibliotheek. En dat is nieuws waar ik blij van word. Want een dag niet gelezen is een dag niet geleefd!

Lees en geniet nooit met mate!