Het Kerstpakket van Cathy Halmans

Genre: Chicklit
Uitgever: Ellessy

Het verhaal
Laura valt op door haar rare petje en Simon omdat hij sjouwt met een onhandig pakket. Twee jonge mensen die op een late vrijdagavond voor kerst dezelfde trein naar huis nemen. Op dat moment weten ze niet dat ze beginnen aan een reis die hun leven zal veranderen.
Laura Klein Olberdink is net kwaad weggelopen bij haar afspraakje na een volkomen mislukt avondje uit. En ze had het al zo moeilijk met haar leeftijd, overheersende moeder, bazige zuster, dominante vriendin, verkeerd gekozen vriendjes en werk dat haar maar matig bevalt. Genoeg om op de terugweg over te piekeren.
Simon van Brakel heeft net voor het laatst afscheid genomen van zijn collega’s. Begin dertig: baan kwijt, een vriendin die hem in de steek heeft gelaten en hem zijn huis heeft afgetroggeld. Anderen verbazen zich erover dat hij zo laconiek blijft onder al die tegenslagen, maar dat komt doordat hij zich na die ‘verschrikkelijke gebeurtenis’ in zijn jeugd heeft voorgenomen zich nergens meer boos over te maken.
Tijdens een reis met hindernissen komen Laura en Simon erachter dat ze lotgenoten zijn. Ze vertellen elkaar hun geheimen als ze noodgedwongen een nacht en een dag samen doorbrengen. Dan maakt een dramatische gebeurtenis een abrupt einde aan die vertrouwelijkheid. Opeens staan ze er weer alleen voor en moeten ze keuzes maken, keuzes die niet alleen belangrijk zijn voor henzelf maar ook voor de ander.
Het kerstpakket vertelt met humor en gevoel over een week waarin twee mensen die allebei de weg kwijt zijn, moeten afrekenen met hun verleden om een toekomst te kunnen opbouwen.

Cover

het-kerstpakket
Blauwtinten. Op de voorgrond een ingepakt cadeau/ kerstpakket. Op de achtergrond sneeuw en spoorlijnen.
Ik vind de cover niet heel bijzonder, maar hij dekt de lading wel.

Mijn mening
Eindelijk eens een romantisch verhaal zonder rijke erfgename, moeilijke prinsen of andere elitaire mensen. Maar gewoon een jongen en een meisje. Met een baan. Een leuk appartementje. Mensen zoals jij en ik. Wat een verademing!
Verder vind je natuurlijk wel alle vaststaande elementen van een romantisch verhaal, maar dat is natuurlijk ook een deel van de charme van het genre. Je weet van te voren al, dat ze ondanks alles, nog lang en gelukkig zullen leven.
Voor het einde heb je wel sterk glazuur op je tanden nodig, want dat is wel heel suikerzoet. Aan de andere kant…het is Kerst, dan mag het allemaal wel wat zoeter.
Simon en Laura zijn sympathieke personages, met worstelingen die iedereen wel eens meemaakt in zijn leven. Met werk, met familie en met de liefde. Doordat het “gewone” mensen zijn is het makkelijk je met ze te identificeren.
Het is een perfect boek om tussendoor te lezen. Bijvoorbeeld in je chalet in Oostenrijk, tussen de sneeuw, open haard aan en glas rode wijn erbij. Ik zie het helemaal voor me!
3,5 sterren.