Idolaat van Jeffery Deaver

Genre: Thriller
Uitgever: Van Holkema en Warendorf

Het verhaal
Kayleigh Towne is een beeldschone en wereldberoemde singer-songwriter, en Edwin Sharp haar grootste fan. Als Kayleigh een van zijn vele brieven beantwoordt met een standaardbrief, ondertekend met ‘kusjes, Kayleigh’, weet Edwin zeker dat ze ook van hem houdt en dat ze haar nieuwe hit ‘Your Shadow’ speciaal voor hem heeft geschreven. Niets wat Kayleigh en haar advocaten tegen hem zeggen kan hem van het tegendeel overtuigen. Dan krijgt Kayleigh een anoniem telefoontje. Het eerste couplet van ‘Your Shadow’ klinkt in haar oor en vlak daarna komt een van haar crewleden op gruwelijke wijze om het leven. Kayleigh schakelt de hulp in van Kathryn Dance, die als kinesisch expert bij de California Bureau of Investigation werkt. Als er meer telefoontjes volgen, en meer moorden, zet Kathryn al haar vaardigheden in om de dader te vinden. Maar iets zegt haar dat dit niet de gruweldaden zijn van een doorsnee stalker…

Cover

deaver
Wit, met een aantal bloedspetters en een bloem. Naam van de auteur groot en de titel kleiner eronder.
Ik heb het al eerder gezegd: ik hou van witte covers, dus alleen al daarom zou het boek mij opvallen in de winkel. Daarnaast vind ik Deaver een fijne schrijver, dus voor mij alle reden om het boek te kopen.

Mijn mening
Deaver heeft met Idolaat weer een spannend verhaal afgeleverd. Steeds weer word je op het verkeerde been gezet en lijkt de “twist” logisch. Om dat vervolgens toch weer niet te zijn. Wel had ik de hele tijd een “onderbuikgevoel” bij de werkelijke dader, maar toch wist hij me elke keer aan het twijfelen te brengen.
Het is een Kathryn Dance-thriller. Mijn favoriete Deaver-personage. Een sterke vrouw die zich, ondanks de scepsis rond haar vakgebied ( kinese ), toch goed staande weet te houden. En mensen voor zich weet te winnen.
Ook de andere hoofdpersonen Lincoln Rhymes en Amalia Sachs maken hun opwachting, omdat Kathryn het met haar kinesica alleen niet redt.
Het verhaal is realistisch en heel goed te bedenken in de echte wereld. In het boek wordt bijvoorbeeld regelmatig verwezen naar de man die Ronald Reagan probeerde te vermoorden. Ook hij was een obsessieve fan, van Jodie Foster.
In het boek maakt Deaver gebruik van songteksten. Het zouden zomaar teksten van bestaande liedjes kunnen zijn, maar hij heeft ze allemaal speciaal voor dit boek geschreven. Knap, want het lijkt mij toch een andere discipline.
Het is weer een boek zoals je mag verwachten van Deaver: spannend en het zit goed in elkaar.
4 sterren.